Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

75 år sedan Bertil tog studenten

Att det är studenttider just nu kan knappast någon ha undgått. Även Bertil Österlind i Varberg har anledning att ta på sig den vita mössan i dessa dagar. I år är det 75 år sedan han tog studenten.

Bertil Österlind, som fyllde 95 år i mars, var en av nio elever som 1934 tog studenten på reallinjen vid Katedralskolan i Lund.

Nyligen besökte han sin gamla skola och lärdomsstad för att fira 75-årsjubileum tillsammans med Per-Håkan Ohlsson som tog studenten samma år på latinlinjen.

– Vi är bara tre som är kvar i livet från 1934 års studentkull. Den tredje är Bertil Nielsen som bor i Göteborg men han kan av hälsoskäl inte vara med på våra jubileumsträffar längre, berättar Bertil Österlind som är en välkänd profil i Varberg sedan många år.

Bertil Österlind var major vid A3 i Kristianstad men övergick till läraryrket när han flyttade till Varberg i mitten på 1960-talet. Under många år undervisade han i olika ämnen vid Peder Skrivares gymnasium. Att han var en uppskattad lärare kan många av hans forna elever betyga.

Hans gamla studentkamrat Per-Håkan Ohlsson är välkänd för många äldre Lundabor som boktryckare och politiker. Han är den siste av latinklassens elever som är kvar i livet.

Studentkullen bestod från början av 31 elever (nio realare och tjugotvå latinare) men genom åren har deltagarna vid jubileumsträffarna av naturliga skäl blivit allt färre.

– Vi har haft en träff vart femte år men nu är det bara Per-Håkan Ohlsson och jag kvar.

– Vi firade vårt 75-årsjubileum med lunch hemma hos Elisabeth Borglin som är änka efter vår studentkamrat Knut Borglin som blev tandläkare och som var en stor spexare, berättar Bertil Österlind.

Sin ålder till trots ses Bertil Österlind susa omkring på sin cykel praktiskt taget varje dag. Han är fortfarande med i Oratoriekören och fanns som vanligt på plats i basledet när kören framträdde i Varbergs kyrka på nationaldagskvällen.

Om det blir någon mer studentträff vet ingen men både Bertil Österlind och Per-Håkan Ohlsson vill gärna ses igen om fem år.

– Det lovade vi varandra att vi ska göra också...