<strong id="strong-d1e171">Kamilla Maertha Petersson med barnbarnet Noah. Nu föreläser hon om sitt liv med fokus på transsexualitet under Pre-Pride i Varberg.</strong>
Kamilla Maertha Petersson med barnbarnet Noah. Nu föreläser hon om sitt liv med fokus på transsexualitet under Pre-Pride i Varberg. Bild: Privat

”Jag vågade inte ens erkänna för mig själv”

När Kamilla Maertha kom ut som kvinna var det "som en propp som släppte". På fredagen föreläser hon på Pre-Pride i Varberg.

ANNONS
|

27 september 2013. För de flesta ett datum i mängden – för Kamilla Maertha Petersson dagen då hon kom ut som kvinna.

– Jag jobbade i butik och vi hade after work med jobbet. Jag började lite försiktigt med att ta upp det med en av tjejerna på jobbet – testade henne lite kan man säga. Efter det så var det bara raka spåret. Det var som en propp som släppte, säger hon.

Något som gnagde

Hon var då 61 år, bodde ihop med sambo i Halmstad och hade en vuxen son. Trots ett på ytan fixat liv var det något som gnagde.

ANNONS

– Jag var en kille som kämpade i ett ganska vanligt, tryggt liv. Min kamp pågick inombords, säger hon.

”Hänt otroligt mycket”

Såhär med ”facit på hand” kan hon se att känslan av att vilja vara kvinna går långt tillbaka.

– Jag är helt övertygad om att jag har velat vara tjej så länge jag över huvud taget förmått vilja någonting. Men det var inte så enkelt som att bara säga ”jag vill bli tjej”. Något djupt inom mig vågade inte ens erkänna för mig själv, säger hon.

Kamilla Maertha Petersson föddes 1952 och var alltså barn och ung under 50- och 60-talen. Synen och kunskapen om transsexualitet har minst sagt genomgått en förändring sedan dess.

1972, när Kamilla Maertha var 20 år, införde Sverige som första land i världen möjligheten att juridiskt byta kön. Man fick då även möjlighet att behandlas med hormoner och att opereras. Men det skulle dröja ända fram till 2013 innan man slutade tvångssterilisera transpersoner.

– Det har hänt otroligt mycket bara under de senaste åren. Dels för att transrörelsen har blivit ljudligare och tydligare och dels för att samhället har tagit tag i det här. Rädslan för att prata om det har blivit mindre, och det belyses på ett annat sätt i tv och tidningar, säger hon.

ANNONS

Fem år att bli ”klar”

Tillbaka till after worken 27 september 2013. Att Kamilla Maertha Petersson kom ut just där och då beskriver hon som att det ”pös över”.

– Vi hade det väldigt bra på jobbet, så jag kände mig trygg. Jag hade gått i så många år med en känsla av uppgivenhet - varje sekund kretsade runt den här tjejen jag hade inom mig. Det var något inom mig som tänkte ”nu eller aldrig”, säger hon.

Efter det fanns inte längre någon återvändo. En kort tid efter after worken tog hon kontakt med vuxenpsykiatrin i Halmstad, eftersom det krävs psykologisk utredning för att få byta kön.

Tio månader senare hade hon fått remiss till en psykiatriavdelning i Lund som ägnar sig åt könsutredningar. Efter tre år var utredning färdig.

– Från att jag kom ut tills jag är färdig kommer det att ha tagit ungefär fem år. Det är beklagligt, säger hon.

I dag bor Kamilla Maertha Petersson i centrala Halmstad och arbetar extra som lärare för barn mellan 6-10 år.

– Jag trivs fantastiskt bra. Jag lever ett aktivt liv, är ofta på ett gym i stan med gruppträning i dans och spelar golf. Jag mår fantastiskt mycket bättre i dag, säger hon.

ANNONS

På fredag förelöser Kamilla Maertha Petersson om sin historia på Pre-Pride klockan 17.30 på Komedianten i Varberg. Pre-Pride är en smygstart till Pride Varberg som pågår i helgen.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Kamilla Maertha Petersson:

Född: 1953.

Bor: Halmstad.

Jobb: arbetar extra som lärare.

Intressen: dans och spela golf.

Aktuell med: Föreläser om sitt liv som transsexuell på Pre-Pride på Komedianten i Varberg 17.30 på fredag.

ANNONS