Hela bandet. 50-årsjubilerande Hep Stars består numera av från vänster gitarristen Todde Stoor, sångaren Svenne Hedlund, trummisen Totte Päivärinta, pianisten Bengan Arenblad och basisten Joffe Enbom. Nyligen påbörjades en skivinspelning hos Recordia i Varberg.
Hela bandet. 50-årsjubilerande Hep Stars består numera av från vänster gitarristen Todde Stoor, sångaren Svenne Hedlund, trummisen Totte Päivärinta, pianisten Bengan Arenblad och basisten Joffe Enbom. Nyligen påbörjades en skivinspelning hos Recordia i Varberg.

50-årsjubilerande Hep Stars i halländsk studio

Orgelslingorna från ”Wedding” strömmar ut från Recordias studio i Varberg. Hep Stars är på besök för att spela in ett jubileumsalbum.

ANNONS
|

Hep Stars? Namnet väcker två motsatta reaktioner: ”Finns det bandet fortfarande?” eller ”Det har väl alltid funnits!”.

Svaren är ja respektive i alla fall i 50 år.

Valet av inspelningsstudior hänger ihop med Mats ”MP” Persson i Gyllene Tider. Han har nämligen gästat The Cadillac Band samtidigt som Svenne Hedlund.

– Vi gjorde min Elvisskiva hos ”MP” i Halmstad 2009 och var även en sväng här på Recordia i Varberg. Eftersom resultatet blev bra då, kör vi ungefär samma upplägg nu, säger den nu 68-årige Hep Stars-sångaren.

– Alla lirar live, påpekar ljudteknikern Fredrik Larnemo.

I december ska den nya skivan vara klar. Exakt vilka låtar som kommer med är hemligt, men det blir både nyskrivet och gammalt, samt en Elvismelodi.

ANNONS

– Det är våra scenversioner med mera klös i som spelas in med bättre teknik än vad som fanns på 60-talet, förklarar Svenne Hedlund.

I februari väntar en turné som även innehåller nostalgiska minnen, bilder och filmklipp. Det är då nästan exakt 50 år sedan debutsingeln ”Kana kapila” spelades in i Borgarskolan i Stockholm med nye sångaren Svenne Hedlund och Hasse Östlund på orgel, innan den togs över av Abba-Benny.

Låten gjordes ursprungligen av belgiska The Cousins och har textrader som: ”Uh! Uh! Uh! Uh!” och det hawaiianska ”Aloha kani kani wahiné”.

– Ja, det var väl egentligen inte vad jag ville sjunga som 19-åring, erkänner Svenne.

Då har ”Wedding” stått sig bättre, skriven av Svenne Hedlund och Benny Andersson 1966.

– Benny fick testa kyrkorgeln i Vinberg och kom på slingorna där. Sedan skrev vi klart melodin när vi repade hos Valter Pettersson i Falkenberg. Texten skrevs när vi hade kommit fram till Göteborg, minns Svenne.

– Just orgel passar bra ihop med 60-talsmusik, säger Hep Stars nuvarande keyboardist Bengan Arenblad, som blev fast medlem 1992 efter att ha spelat med The Shanes och med Svenne & Lotta första gången redan 1971.

Även basisten Jan Olov ”Joffe” Enbom kom med i Hep Stars efter att ha kompat Svenne och hans USA-födda hustru Charlotte ”Lotta” Walker.

ANNONS

– Förr spelade vi på nattklubbar fram till midnatt, men nu är vi oftare på teatrar och där är det publik som vill hinna hem till ”Aktuellt” på tv. Men musikaliskt är vi tuffare. När ”Cadillac” kom tyckte alla att den var röjig, men när man lyssnar i dag låter det snällt, säger ”Joffe”.

Hep Stars bildades 1963 av basisten Lennart Hegland och trummisen Chrille Pettersson. Svenne Hedlund kom med 1964 efter att ha hoppat in för den sjungande gitarristen Janne Frisk under en spelning på Rörstrands ungdomsgård och sedan blivit kvar när han kom tillbaka.

Att Hep Stars på sin tid var ett av landets största band bevisas bland annat av framgångarna i radioprogrammet ”Tio i topp” (se även faktaruta). 8 maj 1965 låg Hep Stars etta med ”Farmer John” men hade dessutom ”Cadillac” som tvåa och ”A tribute to Buddy Holly” som fyra.

Den totala dominansen spräcktes bara av ”Ticket to ride” av och med ett inte helt okänd band från Liverpool – The Beatles.

1969 splittrades bandet i två delar. Svenne & Lotta fortsatte med Benny Andersson och sedan som duo, medan tre originalmedlemmar under en period kallade sig Gummibandet. 1980 gjordes en nystart med alla utom Benny och 1989 släpptes skivan ”Act II”, men i dag är bara Svenne kvar från storhetstiden.

ANNONS

Trummis är Totte Päivärinta, som förutom sina systrar Lili & Susie har spelat med bland andra Lill-Babs, Robert Wells, Cornelis Vreeswijk och Stefan & Krister.

Från Forbes känner Totte bandets rutinerade nytillskott Torgny Stoor. Svenne imponerades av ”Todde” som gitarrist i Customs redan när han själv var sångare i Clifftones, med sedan dröjde det 45 år innan de började spela ihop.

– På den tiden var det hysteri kring Hep Stars. Nuförtiden finns det tyvärr inte många band med en sådan stark personlig stil. Det känns som om dagens popstjärnor försvinner efter ett halvår, säger Todde.

Men Hep Stars har inte slocknat. I fredags gjorde bandet en jubileumsshow i Värnamo och kvällen efter var kvintetten i Ronneby.

För att få en uppfattning om hur populärt Hep Stars var under sin storhetstid för snart 50 år sedan kan man berätta om hur skrikande tonåringar jagade bandmedlemmarna efter konserter på fullsatta folkparker runt om i landet. Men man kan även kolla maratonlistan för Sveriges Radios första listprogram ”Tio i topp”.

Sammanlagt åren 1961–74 leder The Beatles (35 låtar, 264 veckor) före Cliff Richard, The Rolling Stones och Elvis Presley. Men på femte plats är det svenskt genom Hep Stars. I 89 veckor låg deras tolv låtar på listan och fem av dem nådde förstaplatsen. Förutom ”Speedy Gonzales” från 1969 skedde det under tre intensiva år från våren 1965 till våren 1967.

I poängsammanräkningen slår Hep Stars därmed tunga namn som The Beach Boys, The Hollies och Creedence Clearwater Revival. Kanske dags för några coverband att byta ut ”Proud Mary” eller ”Bad moon rising” mot exempelvis ”No response” eller ”Consolation”, skrivna av Hep Stars dåvarande pianist Benny Andersson.

KÄLLA: Källa: www.thehepstars.se

ANNONS