Personalen testades mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer

De tester som gjordes på 50 anställda på Hjortsbergs äldreboende i april var varken godkända av Läkemedelsverket eller Folkhälsomyndigheten. Personerna bakom testerna svarar inte när HN söker dem.

ANNONS
|

I mitten av april var situationen kritisk på Hjortsbergs äldreboende. Ett stort antal anställda var sjukskrivna och det var svårt att få tag på vikarier till verksamheten.

I det läget erbjöds de anställda att ta antikroppstester för att se om de hade haft corona – och om de hade byggt upp antikroppar i en sådan mån att de var immuna. Som HN tidigare berättat utlöste tolkningen av dessa tester så småningom kaos på arbetsplatsen – något som i sin tur bidrog till att Kommunals huvudskyddsombud stoppade arbetet på boendet morgonen den 23 april.

ANNONS

Men hur kom det sig att dessa kontroversiella tester, som varken var godkända av Läkemedelsverket eller Folkhälsomyndigheten, användes på personalen på Hjortsberg?

Antikroppstesterna kom från ett gemensamt projekt mellan Stockholmsföretagen Eheart och Hedda Care. Företagen hade genom den lokala samarbetspartnern Husläkarna Falkenberg uppvaktat Falkenbergs kommun för att höra om kommunen ville använda sig av testerna.

– Men i det läget fanns det bara smitta på Hjortsberg, som ju drivs av Vardaga. Så då lämnade vi frågan vidare dit. Vi hade också kontakt med Reidar Winter, den professor som driver företaget Eheart. Vi har inte använt testerna senare heller, berättar Daniel Johansson, tillförordnad socialchef på Falkenbergs kommun.

Vilket företag låg bakom testerna?

– Det var Hedda Care, säger Johansson.

Lokal samarbetspartner för Eheart och Hedda Care var Husläkarna Falkenberg. Husläkarna Falkenberg är också ansvariga läkare för brukarna på Hjortsbergs äldreboende.

I början av april kontaktade Husläkarnas ägare och distriktsläkare Mats Perkmar en av HN:s reportrar angående testerna och ville att tidningen skulle skriva om dem.

”Hej Mats perkmar här distriktsläkare Husläkarna Falkenberg .. Tack för en bra artikel ... du kanske är intresserad av fortsättningen som har kan man säga tagit mej och involverade en annan vändning.. rent journalistiskt smaskigt skulle man kunna säga... jag ringer dej gärna imorgon om det går och ger mer info..”, skriver han i ett sms till reportern.

ANNONS

”Läste i HN Socialchefen Daniel Johanssons uttalande om testningar av Covid 19, extra intressant med tanke på de kontakter som vi hade med kommunen inklusive Daniel Johansson i torsdags.. om du litar på mej så kontakta gärna professor Reidar Winter i Stockholm ( delar kontakt till dej) om ett snabbtest som tar 10 minuters att få svar på , när du fått hans info kontakta mej för förutsättning....”, skriver han i ett annat.

I ett tredje sms till reportern skriver Perkmar: ”Har du fått tag på Reidar annars kan du kontakta Virologprofessor Åke Lundquist Uppsala som har publicerat en studie om snabbtest Covid 19”.

Men efter detta upphör kontakterna. Mats Perkmar går inte längre att nå för HN:s reportrar, som vid upprepade tillfällen söker honom i olika frågor.

HN har på olika sätt sökt kontakt med Perkmar inför denna artikel, men utan resultat.

Hjortsbergs äldreboende nappade på erbjudandet om att använda testerna och den 21 och 22 april testades 50 anställda. I tolv av fallen tolkades resultaten som att de anställda var smittsamma och de skickades hem.

Men tolkningen av testerna visade sig vara felaktig.

– En av våra anställda hade tidigare blivit informerad om att den var frisk, men var enligt testresultatet plötsligt sjuk. Då hörde den anställda av sig till infektionskliniken på sjukhuset i Halmstad. Det var så det nystades upp att testerna hade feltolkats, säger verksamhetschefen för Hjortsbergs äldreboende, Jessica Nilsson.

ANNONS

När felet uppdagats kontaktades de tolv personer som dagarna dessförinnan skickats hem från jobbet. De ansågs nu vara friska och välkomna tillbaka. De omväxlande beskeden utlöste stor oro på arbetsplatsen och bidrog till det skyddsstopp den 23 april som HN tidigare berättat om.

Jessica Nilsson berättar att de tolv medarbetarna erbjöds att komma tillbaka till jobbet på grundval av ett rättande mejl som skickats till Vardaga från Husläkarna Falkenberg.

– Vi ringde medarbetarna som skickats hem och berättade att de kunde komma tillbaka till jobbet, förutsatt att de hade varit symptomfria i 48 timmar. Men ingen tvingades att komma tillbaka, de som ville kunde stanna hemma och vi krävde inget sjukintyg, säger Jessica Nilsson.

Det rättande mejlet från Husläkarna till Vardaga har HN tillgång till, eftersom det ingår i de handlingar som Arbetsmiljöverket lämnat ut kring skyddsstoppet den 23 april.

I detta mejl går det att utläsa hur Husläkarna nu ser på testerna, som de själva genomfört i samarbete med Vardaga.

Mejlet är undertecknat av ”Jakob och Mats” och skickat från Jakob Norrmans mejlkonto hos Husläkarna Falkenberg till Vardagas distriktschef Tomas Gustavsson klockan 09:06 den 23 april.

ANNONS

”Hej Tomas! Jag är kollega med Mats Perkmar, som bett mig skriva till dig för att förhoppningsvis räta ut en del frågetecken. Jag förstår att dessa snabbtester orsakat en del frågor och oro och tänkte därför i punktform berätta hur jag tolkar resultatet av testerna”, inleds mejlet.

Sedan går läkaren i åtta punkter igenom testerna.

”Testerna är 99,6 procent specifika och ter sig fungera utmärkt. Dock är de inte validerade och godkända av Läkemedelsverket eller Folkhälsomyndigheten, vilket gör att vi får tolka resultaten med försiktighet”, heter det i den första punkten.

Och i nästa: ”Vi anser att dessa tester med sin höga specificitet är bättre än ingenting och har därför erbjudit våra och era medarbetare testning. Testning är dock helt frivilligt och förs inte in i patientjournalen”.

Testet kan enligt mejlet inte användas på medarbetare med symptom: ”Testet kan då vara falskt negativt”, heter det.

I stället landar resonemanget i att man måste titta på om den anställde varit symptomfri i två dagar. ”Nyttan med testet är att medarbetare med förekomst av antikroppar som i framtiden insjuknar i luftvägssymptom på nytt, då sannolikt inte har covid-19 igen, eftersom allt talar för att man utvecklar immunitet. I stället har då sannolikt medarbetaren en ”vanlig förkylning”, avslutas mejlet.

ANNONS

I detta sammanhang kan man påminna om att mejlet är skrivet först efter det att 50 anställda redan hade testas och att tolkningen av testerna utlöst stor turbulens på Hjortsbergs äldreboende. Att testerna tolkats felaktigt uppdagades alltså först sedan en anställd på eget bevåg hört av sig till infektionskliniken på sjukhuset i Halmstad.

HN har sökt Husläkarna för en kommentar, men utan framgång. I stället får frågorna ställas till Jessica Nilsson, verksamhetschef på Hjortsbergs äldreboende.

Det som jag har svårt att få ihop är att Husläkarna först rekommenderar er testerna, men sedan när det framkommer att de är feltolkade säger att ni kan bortse ifrån dem?

– Ja, det kan man ju tycka. Men det var ju så att precis som oss så gjorde de det de trodde var rätt, och de gjorde det för att vara schysst mot våra medarbetare. Och de sade hela tiden att testerna ska tolkas med försiktighet, säger Jessica Nilsson.

Vad var meningen med att alls använda testerna, om de ändå inte kunde visa vem som var sjuk eller inte?

– Nej, i efterhand kan vi ju känna att vi aldrig skulle ha tagit testerna. Men vi gjorde det vi trodde skulle vara bra för våra medarbetare. Men i stället så blev det ju en soppa helt enkelt, som har fört med sig jättemycket tråkigheter.

ANNONS

Har detta lett till något efterspel mellan er och Husläkarna?

– Absolut inte, vi har en bra relation.

I maj inledde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en granskning av hur företaget Hedda Care hanterat snabbtester för corona. Hallands Nyheter har utan resultat sökt både Hedda Care och deras samarbetspartner Eheart (Reidar Winter) för en kommentar.

Hedda Cares vd Sara Löfgren skriver i ett mejl till HN att: ”Jag kopplar ihop dig med min samarbetskollega Reidar Winter som kommer höra av sig till dig”.

Reidar Winter har när detta skrivs ännu inte hört av sig.

ANNONS