Johan Trouvé på Västsvenska handelskammaren välkomnar regeringens krispaket.
Johan Trouvé på Västsvenska handelskammaren välkomnar regeringens krispaket. Bild: Olof Ohlsson

90 procent av företagen påverkas negativt av coronasmittan

Regeringens stödpaket välkomnas av Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren.
– Det är mycket kraftfullt, säger han. Samtidigt visar handelskammarens egen massenkät att hela 90 procent av företagen påverkas negativt av smittan.

ANNONS
|

Restriktionerna för att dämpa coronaviruset framfart slår stenhårt mot företagen - och allra hårdast mot besöksnäringen, turismen och resebolagen.

Under måndagen lades ytterligare ett varsel från ett företag i Halland. Det handlar om ett besöksföretag i norra delen av länet. 20-25 personer varslas om uppsägning. Hittills har tre företag anmält varsel till arbetsförmedlingen.

I torsdags skickade Västsvenska handelskammaren (täcker Västra Götaland, samt Kungsbacka och Varbergs kommuner) ut en enkät till 5 000 företag i alla branscher. På måndagsförmiddagen hade man fått 884 svar. De visar att:

•85 procent har minimerat sina tjänsteresor.

•56 procent erbjuder sina anställda att arbeta hemifrån.

ANNONS

•76 procent deltar inte i evenemang.

•95 procent har har gjort någon form av åtgärd på grund av coronasmittan.

– För 15 procent är situationen så allvarlig att de överväger eller redan har vidtagit varselåtgärder, säger Johan Trouvé. Det finns till exempel hotell- och konferensanläggningar som fått hundraprocentiga avbokningar.

38 procent påverkas mycket negativt

Tre av tio företag överväger dessutom att införa arbetstidsförkortning och permittering. 38 procent av företagen svarar dessutom att deras lönsamhet påverkas mycket negativt.

I dag presenterade regeringen ett krispaket till näringslivet på över 300 miljarder kronor. Paketet innebär bland annat att staten tar över sjuklöneansvaret, lönekostnaden vid korttidspermittering och anstånd med att betala in skatt.

Läs mer om stödpaketet här:

Räcker det?

– Det är ett välkommet och kraftfullt paket. Man åtgärdar i alla fall det som är viktigast just nu - likviditetsbristen hos främst besöksföretagen, svarar Johan Trouvé. Vi vill inte ha kedjekonkurser där större företag går i konkurs och drar med sig mindre företag. De små företagen är mycket utsatta.

Men bankerna måste också dra sitt strå till stacken, menar Johan Trouvé.

– Bankerna är nyckelaktörer nu, säger han. Det är viktigt att de inte stryper lån till små- och medelstora företag som hamnar i likviditetsproblem. Där behöver staten ge bankerna nya och generösare kreditregler. Gör vi rätt nu kan vi mota Olle i grind.

ANNONS
ANNONS