Tommy Larsson, parkarbetare: ”Sluta släng era hushållssopor i våra korgar!”
Tommy Larsson, parkarbetare: ”Sluta släng era hushållssopor i våra korgar!” Bild: Matilda Carlström

De reder upp efter slarvet

I dag är det Slarvighetens dag. Möt yrkesgrupperna som reder upp efter vårt slarv.

ANNONS
|

Vissa saker slarvar man helst inte med – som att hämta barnen på förskolan eller betala hyran. Men visst slarvar de flesta av oss titt som tätt med alltifrån städning, kost, träning och relationer. För oss finns Slarvighetens dag som infaller varje år den 20 februari. VP:s försök att hitta ursprunget till dagen gick i stöpet (kanske på grund av slarvig research), men det finns ett par människor som ägnar sina dagar åt att reda upp efter slarvet. En av dem är parkarbetaren Tommy Larsson.

– Värst är det vid populära samlingsplatser under sommaren. Då får vi plocka upp allt från ölburkar och engångsgrillar till solstolar, säger han.

ANNONS

Han märker också att många faktiskt är duktiga och samlar ihop sitt skräp efter till exempel en grillkväll vid havet, men när närmsta papperskorg är full lämnar de soppåsen på marken.

– Då kommer fåglarna och det sprids ut i vilket fall. Gå tio meter extra till nästa papperskorg i stället, tycker han.

En annan sak han vill uppmana varbergarna att tänka på är att slänga hundbajspåsar i sopkärlen.

– Det finns de som plockar upp efter sin hund, men sedan ändå slänger påsen i närmsta buskage. Då kan de nästan lika gärna strunta i att plocka upp, säger han.

Ibland händer det att Tommy Larsson hittar märkliga saker som folk har slängt på gatan.

– Det konstigaste är nog en helt ny kofot som låg uppe i Hästhagabergen. Annars är det en del porslinsfigurer, krukor och folk som slänger sina hushållssopor i våra korgar. De blir fulla snabbt, säger han.

Telefonreparatören

Mike Josefsson, telefonreparatör på Fix my phone i Varberg, är lite av en räddare i slarvnöden. Det vanligaste ärendet han får in är krossade skärmar, och han tror att det i nästan alla fall beror på slarv.

– Folk sätter sig på telefonen, tappar den i badkaret, trampar på den eller tappar den från moppen. En sak som folk brukar skämmas över är när de tappat den i toaletten, säger han.

ANNONS

Vad är då telefonreparatörens tips för att inte krossa sin skärm?

– Köp inte så dyra telefoner om du vet att du är slarvig. Annars kan du köpa ett bra skal och pansarglas till skärmen, säger han.

Livsmedelsinspektören

Christer Ekberg, livsmedelsinspektör på miljö- och hälsoförvaltningen, åker ofta till livsmedelsverksamheter på oannonserade kontroller. Han tycker att Varbergs uteställen sköter sig bra och att de inte slarvar särskilt mycket med hygien.

– Det är en tuff bransch, men jag måste säga att de är väldigt skötsamma. De hygieniska brister vi upptäcker handlar sällan om något om påverkar livsmedlen, säger han.

LÄS MER:De reder upp efter slarvet

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS