Klockan – en tidlös stressfaktor i livet

Tiden springer iväg. Det är dags för månadens besök på Hallands kulturhistoriska museum. Läs om du inte har en annan klocka att följa.

ANNONS
|

Hours are like diamonds, don't let them waste sjöng Rolling Stones för 45 år sedan i Time Waits For No One

Den sången kan samtidigt kännas tidlös. Att tiden har blivit ett tema i många musikstycken är inte så konstigt. Det finns massor av tidsmätare i Hallands kulturhistoriska museums gömmor. Det är där vi befinner oss.

Vi gör en liten tidsresa i magasinet som varar en dryg timma. Turen blir inte längre, även om vi tar tid från lunchen.

Kristina Brixson, chef på föremålsavdelningen på Hallands kulturhistoriska museum möter upp, trots att hon missat att skriva in klockslaget i almanackan. Hon har som tur är ingen tid att passa den här gången.

ANNONS

– Vi jagar på ganska bra i livet. Många har aktivitetsur och vi pusslar ganska hårt för att få tiden och räcka till det vi vill göra. Man kan fungera på hur det kommer sig. Mitt i stressen ska vi pussla in mindfulness. Tidigare kunde man ta rast före arbetet. Man var inte så snabb på att dra igång. I bondesamhället utnyttjade man tiden väl. När man inte kunde utföra utomhusarbetet satt man inne och slöjdade för att använda tiden.

Det finns en hel del ur och klockverk i samlingarna. Vi hittar ett amerikaur som var väldigt populära kring förra sekelskiftet. De fanns i många hem och skickades i många fall hem från släktingar som emigrerade.

Ett av de mest glänsande och pråliga vägguren är färgad i guld och fylld med sfinxer och kvinnofigurer. Det är från sent 1800-tal och gjord i nygustaviansk stil.

Något som definitivt var vanliga i hemma förr var gökuret. Framför allt fascinerades barn av den lilla pippin som stack ut huvudet när klockan slog. Men, jesses och höra en skränande gök i längden – man kan förstå att vägguren slängdes ut så fjädrarna yrde.

En rolig detalj vi noterar är att det finns en hel del gamla Varbergsbutiken Normans uraffär. Affären fanns 1883-1984 och är väl fotodokumenterad i museets arkiv.

ANNONS

Alla dessa klockar som förföljer oss. Tider att passa och tiden rinner i från oss – om vi inte gör något vettigt av de 24 timmarna på dygnet. Märkningen B.L.S. 1822. innebär att klockan tillhör en son med en far som bar initialerna B.L.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS