Thomas Karlsson, sjukhuspräst på Varbergs sjukhus, är först ut att intervjuas i den nya artikelserien ”Vaffödådå?” Vilket ämne skulle du vilja veta mer om? Tipsa gärna på redaktion@varbergsposten.se
Thomas Karlsson, sjukhuspräst på Varbergs sjukhus, är först ut att intervjuas i den nya artikelserien ”Vaffödådå?” Vilket ämne skulle du vilja veta mer om? Tipsa gärna på redaktion@varbergsposten.se Bild: Matilda Carlström

”Det finns nog en del som tror på Harry Potter också”

I den nya artikelserien ”Vaffödådå?” träffar vi människor med olika typer av expertis, erfarenheter eller tro och ställer dumfrågorna som man ofta drar sig för att fråga i rädsla att verka dum eller oartig.

ANNONS

Första person att utsättas för utfrågningen inspirerad av Astrid Lindgrens rumpnissar är sjukhusprästen Thomas Karlsson. Han har vigt sitt liv åt kristendomen och jobbar med att hjälpa sjuka och anhöriga på sjukhuset i Varberg. Innan förberedelserna för dagens gudstjänst avsätter han en stund för att ta hand om en förvirrad reporters tvivel, okunskap och fördomar.

Fyller religionen verkligen någon funktion i ett modernt samhälle?

– Ja, jag tror inte att religionen har med det moderna och omoderna att göra. Jag tror att religionen behövs för att människan längtar efter att hänga samman med något större än sitt eget.

ANNONS

Hur kan man tro på något som inte går att se? Hur skiljer sig då att tro på Harry Potter och på Gud?

– Det finns nog en del som tror på Harry Potter också. Kanske inte på själva rollfiguren utan på det andliga i den berättelsen där man tror att man kan hitta en styrka som är utanför det fyrkantigt mänskliga. Bibeln är bara ett av många sätt uttrycka andlighet.

Tror du att himlen och helvetet är fysiska platser som vi hamnar i när vi dör?

– Så som himlen och helvetet beskrivs i bibeln så är det berättelser som vi ska tolka i den tid som vi lever i och som är skrivna i den tid som de är skrivna. I dag måste vi tolka utifrån det vi vet i dag. Vi ser till exempel att helvetet finns i våra egna liv. Helvetet kan vara här och nu – när du till exempel lever i en relation som är totalt destruktiv så är det ett helvete.

Så himlen är inte uppe i luften bland molnen?

– Nej, det kallas atmosfären. Innan vi hade vetenskapen som kunde förklara atmosfären så tänkte man nog att Gud var bakom molnen någonstans. Men det borde vi nog ha upptäckt i dag i så fall med alla medel vi har.

ANNONS

Går det att säga att Gud är en han, hon eller hen?

– Det kan inte jag säga, men våra skrifter lyfter ju fram begreppet han och den maskulina guden. I tiden då de skrevs har man inte velat att kvinnan ska gestaltas i Guds allsmakt.

Varför får man inte svära?

– Du får svära precis hur mycket du vill. Tycker du om att svära?

Ja, jo, men jag svär ibland. Får man svära i kyrkan då?

– Vad är en svordom?

”Fan” till exempel.

– Och varför känner du att du behöver säga det?

Jag kanske får ont någonstans, säger vi.

– Och när du ropar ”fan” i det sammanhanget, vad vill du uppnå?

Jag får väl ur mig någon form av aggression eller känsla av smärta?

– Ja, och då säger jag som när jag träffar alla sjuka människor här. De är ju fly förbannade ibland över sin situation och då kan inte jag komma och säga ”nämen, så får du inte känna”. Det är viktigt att man får uttrycka det man känner. Och är svordomen ett utryckt för smärta så är det ju ett sätt att förbanna den situation du har.

ANNONS

Men lite mer okynnessvärande då? Om man slänger sig med det bara?

– Då har du mycket att fundera över – är det värt att fortsätta med det eller ska du sluta? Då använder du ett språk som du inte riktigt vet hur du hanterar. Det är som om du skulle träffa någon som säger bajskorv om allting. Det är en religiös fråga i den bemärkelsen att i svordomen kan man använda heliga eller utommänskliga makters namn och föra in dem i ett sammanhang där det heliga liksom blir ingenting.

Tror du att Maria fick barn som oskuld?

– Det är en lite knepig fråga, för där har vi inom Svenska kyrkan lite olika uppfattningar. Utifrån vetenskapen är det ju otroligt att det skulle ha gått till så, men jag tror på en Gud som kan göra det omöjliga möjligt. Det finns nog en ganska stor sannolikhet att det var så det gick till.

Varför gör Gud så mycket nyckfulla saker som att be Abraham döda Isak?

– Oj, ska jag försöka förklara det? Är Gud nyckfull alltså, det är det som är din fråga? Vad är nyckfull?

Han gör en del grejer som man inte alltid förstår, varför gör han så?

ANNONS

– Jag tror verkligen att det har hänt och vill inte sudda ut och bara säga att ”det är en berättelse”. Jag tror att det har hänt och berättelserna finns för att vi själva kommer hamna i liknande situationer. Är det Gud som är nyckfull eller Gud som vill visa oss att det är precis så svårt livet är ibland, och att vi ska våga närma oss de situationerna?

Bibeln har gott om regler som inte många kristna lever efter i dag, som att inte jobba på söndagar och att bara äta djur med klövar om det idisslar. Får man plocka russinen ur kakan på det viset eller har vissa regler gått ur datum?

– Jag brukar säga att bibeln inte är någon regelbok. Bibeln är en relationsbok. Därför måste vi alltid se och tolka bibelberättelserna i sitt sammanhang.

Finns det något som inte Gud kan förlåta?

– Enligt Nya testamentet så är alla synder möjliga att förlåtas, men vägen dit kan vara lång. Gud är en förlåtande och har genom Jesus Kristus tydliggjort vad förlåtelse är. Så, ja, alla synder kan bli förlåtna tack vare Jesus Kristus.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS
ANNONS