Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vi har rätt att få svar på frågorna

Insändare. På kommunen har flera chefer efter en kort tid sagt upp sig eller fått sparken. Senast var det skolchefen. Gemensamt för uppsägningarna är att inga skäl ges; man hänvisar till sekretessavtal.

Att hemlighålla skälen är betänkligt. Som skattebetalare och väljare vill jag veta hur min kommun sköts för att det ska vara meningsfullt att rösta. Det är en demokratifråga som angår oss alla.

Skolchefens anställning åtföljdes av ett nästan hysteriskt jublande uttalande av kommunalrådet om att man lyckats få tag på en kvalificerad kraft. Men antingen var det en oduglig person man rekryterat, eller också var han för duglig och måste sparkas. I båda fallen finns det anledning att rikta kritik mot kommunledningen. Att hemligstämpla är ett försök att undandra sig en sådan kritik.

Vem har rekryterat, vem har förhandlat de generösa avgångsreglerna och vem har sparkat honom? Och framför allt varför fick han gå? Det är frågor vi har rätt att få svar på.

Det är även en ekonomisk fråga. Alla chefsavgångar kostar skattepengar i form av antingen avgångsersättningar eller förlorad ledning och tempo. Ofta både och.

Det är inte minst en fråga för skolan. Om det är så att skolchefen gjort fel, så måste väl underlydande chefer och övrig personal få veta vad felet var. Hur ska man annars kunna ”bättra” sig och uppfylla höga vederbörandes krav och önskemål?

Mats Dahlbom

MEST LÄST