Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Nätverk. Region Halland tagit ett helhetsansvar för en sammanhållen utbyggnad av bredband i länet, skriver Dag Hultefors (M).

  Vi är trygga i vårt avtal

  Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

  Svar

  till Lars-Åke Åkesson (13/2).

  Insändare. För att öka möjligheterna att kunna bo och verka i hela Halland, för att ge alla en möjlighet att vara en del i det digitala samhället och i syfte att nå det nationella bredbandsmålet, har Region Halland tagit ett helhetsansvar för en sammanhållen utbyggnad av bredband i länet. Vi har genom det skapat en modell som lett till ett ökat marknadsengagemang i stora delar av Halland som tidigare inte varit kommersiellt intressanta.

  Halland har till dags dato den snabbaste utbyggnadstakten i Sverige. Det är en direkt effekt av Region Hallands samarbetsavtal med IP-Only

  Sedan ingånget avtal har 17 769 fastigheter fått ett erbjudande om en fiberuppkoppling genom IP-Only. Regeringen har i sin nya bredbandsstrategi kraftigt höjt ambitionsnivån och bredbandsmålen till att omfatta alla. För att nå målen är det avgörande att marknadens aktörer fortsätter sina investeringar och ges förutsättningar för det. Det är också viktigt att det offentliga bidrar med åtgärder som underlättar när geografiska avstånd och lägre befolkningstäthet leder till dyrare utbyggnad. Offentligt och privat i samverkan.

  Det går inte att nog betona vikten av att säkra hög kvalitet i bredbandsutbyggnaden för det handlar inte bara om att lägga ner en kabel i marken. Det handlar om att bygga en robust och säker infrastruktur som håller för de tjänster som det offentliga vill och behöver leverera till sina invånare i dag och i framtiden.

  Fiberprojekten i Halland fortsätter. För att säkerställa att kvalitetskraven i fiberprojekten efterföljs blir det i vissa fall en naturlig paus i grävningen på grund av ofördelaktiga vinterförhållanden, försenad tillståndshantering och markavtalsinhämtning.

  Vi är fullständigt trygga i vårt samarbetsavtal med IP-Only och vår gemensamma ambition att nå regeringens bredbandsmål ligger fast. Det är vi aktörer, både offentliga och privata, som tillsammans gör det möjligt.

  Dag Hultefors (M)

  ordförande regionstyrelsens tillväxtutskott i Region Halland