Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Sojabönor. Tror personen på rent allvar att sojan som odlas gödslas med matavfall och gräsklipp på de stora sojafälten utomlands?

  Veganer utnyttjar också djuren

  Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

  Svar

  Oavsett vad så ska inte djuren utnyttjas

  Insändare. Det är tragiskt att "Den riktiga djurvännen" fortfarande inte har läst på och ej heller klarar av att framföra fakta när den skriver sin insändare. Att personen inte vågar ta till sig av känd forskning och ren fakta som motbevisar vad personen står för, tycker jag är mycket märkligt.

  Kanske är personen rädd för vad den kommer att behöva läsa, hur ett kretslopp i naturen egentligen fungerar och hur den själv utnyttjar djuren, som de påstår att de inte gör, de som äter vegansk kost?

  Tror personen på rent allvar att sojan som odlas gödslas med matavfall och gräsklipp på de stora sojafälten utomlands? Samt att sojabönan som veganerna äter är annorlunda än den som används till djurfoder?

  Nej, så är det såklart inte. Sojabönan eller dess sojaprodukter och för all del alla rotfrukter och grönsaker som man köper i affären, gödslas med naturgödsel från djur eller konstgödsel från den fossila industrin. Och jag kan tyvärr tala om att sojan är densamma oavsett om den används till sojafärs eller till proteintillskott i vissa djurfoder! Kan nog tycka lite synd om "vår riktiga djurvän", när den nu fått reda på sanningen och den dubbelmoral som nu borde infinna sig i dess samvete!

  Att personen i fråga också tror att alla bönder föder upp sina djur med soja, är totalt fel. Många svenska bönder såsom vi, har gått över till svenskodlade foderärtor eller foderbönor, mm i sitt djurfoder och fler är på gång, istället för den importerade sojan. Detta bland annat för att man inte ställer upp på skövlingen av regnskogarna.

  Mina getter äter gräs/hö och sly, Nötdjuren gräs/hö/hösilage och sly.

  Så vitt jag kan se ingår inte sojabönan i deras kost? Och ej heller i fodret till våra utegrisar!

  Men dessa fantastiska djur ser tillsammans till att vi får en ökad biologisk mångfald, med blommor och örter, samt många insekter och vilda djur i naturen.

  Detta kan inte och kommer aldrig en gräsklippare kunna åstadkomma i våra hagar, hur gärna än "djurens rätt" vill! (läst på djurens rätts hemsida)

  Robert Isaksson

  centerpartist, småskalig djuruppfödare och fortfarande lika mycket djurvän