Valfrihet i välfärden gynnar alla

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

Vinsttak, ja tack"

Nej, Jeanette Qvist och Turid Ravlo Svensson, problemet med svensk välfärd är inte att människor har valfrihet. Problemet är inte de tusentals små och stora företag som med drivkraft och entreprenörskap bidragit till att föra vården närmare medborgarna. Problemet är inte heller att den privata välfärdssektorn är en av allt för få branscher där kvinnor dominerar som företagsledare.

Problemet är vänsterns ständiga iver att bekämpa framgång och företagande.

Ilmar Reepalus utredning är ett fuskbygge från start till mål. Det man kallar ett ”vinsttak” innebär i verkligheten ett förbud mot privata aktörer, väl dolt bakom en snårig djungel av luddiga uträkningsmodeller. Man döljer det faktum att den skattemässiga nettobalansen från de privata aktörerna inom välfärdssektorn är överväldigande positiv samtidigt som man trixar med siffror för att måla upp en bild av företagare som giriga och snikna.

ANNONS

Så ser inte verkligheten ut.

Sanningen är att Sveriges friskolor i regel är minst lika välskötta som sina kommunala motsvarigheter. Privata vårdcentraler har högre patientnöjdhet, enligt Vårdföretagarnas analys av SCB:s siffror, och Hallands sjukvård, som länge drivit utvecklingen för att öka invånarnas valfrihet, är bäst i landet enligt SKL:s årliga rapport.

Skall vi klara av att leverera högklassig vård även i framtiden är det hög tid att släppa förlegade fördomar och lägga fokus på det som verkligen spelar roll, nämligen kvalitet och tillgänglighet. För oss Moderater är det självklart att alla aktörer, oavsett driftsform, skall omfattas av samma höga krav på bemötande och behandling. På det viset kan vi fortsätta erbjuda Hallands invånare Sveriges bästa vård och omsorg.

Det är betydligt viktigare än att fortsätta svartmålningen av välskötta företag.

Emanuel Forsell (M)

nämnden för gymnasie- och vuxenutbildning, Kungsbacka

ANNONS