Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vad ska hända med Åkaren?

Varberg. Förra året sattes rekord i utförsäljning av allmännyttan i vårt land. Hela 14 800 lägenheter såldes ut till profithungrande bostadskapitalister. En sorglig toppnotering. I stället för att bygga fler kommunala hyreslägenheter, säljer man ut dem man har. Det har skapat ett klass-segregerat boende och en enorm bostadsbrist. Varberg är inget undantag. Utförsäljningarna av gemensam egendom tuffar på och då måste man också ställa frågan: Vad ska hända med Åkaren? Att Åkaren säljs står klart. Men blir det till Varbergs Bostads AB eller blir det till privata hyreskapitalister?

Risken oavsett ny ägare, är att renovering/nybyggnation på Åkaren resulterar i ännu fler bostadsrätter och möjligen en och annan insprängd (svindyr) hyresrätt. Så fortsätter människor med arbetarinkomster att sparkas ut från stan, de får bo nån annanstans, oklart var.

Om försäljningen är alla partier i nuvarande fullmäktige överens, som jag förstått det rätt. Från höger till ”vänster” – resultatet blir detsamma: boendesegregationen fortsätter och tilltar i vår stad. Förlorarna är Varbergs arbetarklass. Vi i (K) tycker det är självklart att hyresgästerna på Åkaren skall erbjudas ordentliga kontrakt och att nuvarande hyresnivå bibehålls. Att kommunen ska bygga billiga hyresrätter, att Varbergs Bostads AB ombildas till icke vinstdrivande stiftelse, att kommunen startar ett kommunal byggbolag. Då kan vi både förvalta och bygga utan vinstkrav, för behoven, inte för vinsten.

Det behövs ett nytt, rött arbetaralternativ som förmår stå upp för den lilla människans möjligheter till bra boende, jobb och trygg tillvaro.

Bengt Johansson

Kommunistiska Partiet Varberg

MEST LÄST