Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

trafik
Skatteförmån. Vägar och broar är lite av det vi får för skattepengarna.

Vad fan får vi för pengarna?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Insändare. En småföretagare kom till mig och visade sin deklaration. Han har fakturerat 231 125 kronor. Moms skickas till staten på 46 225. Efter grundavdrag blir beskattningsbar inkomst 155 500. På den summan betalas 32,85 procent i kommunalskatt, lägg därtill egenavgifter och fastighetsskatt som ska betalas. Efter skattereduktion återstår 92 418 kronor, alltså skatter på ca 60 procent.

Va fan får vi för pengarna? frågar vi oss. Ganska mycket kan vi upplysa Östling och andra som undrar. Vägar, broar, skolor och utbildning, sjukvård, rättsväsende, försvar, omsorg om barn och gamla, mm.

Nu läser min vän att multinationella bolag som Nike med miljardomsättning betalar två procent i skatt. Var finns logiken? Man sysslar med avancerad aggressiv skatteplanering. Plötsligt är frågan berättigad. Va fan får vi för det, herr Östling? Min småföretagarvän undrar om han kan ägna sig åt avancerad aggressiv skatteplanering. Det närmaste skatteplanering i hans värld är ett smärre inköp på taxfreeshopen efter en utlandssemester, även om den aktionen inte kan betraktas som särskilt aggressiv och än mindre påfallande avancerad. Han frågar om det är möjligt för en småföretagare att öppna ett brevlådeföretag på de Karibiska öarna där det är noll kronor i skatt.

Stora företag med stora resurser betalar ingen eller mycket lite skatt, små företag med små resurser är ofta lojala och betalar oproportionerligt mycket skatt. En framtida pension att leva på är dessutom helt uteslutet. ”Varför har det blivit så här?” frågar han. Är vi för ärliga och lojala? Hur protestera? Någon som kan ge tips? Min vän känner att det finns ett system för oss små såsom i Hasse Alfredssons  Lindeman sketch. 1. Hur mycket tjänade du förra året? 2. Hur mycket har du kvar 3. Skicka in det! och ett annat för de stora.

Företagarvän

 

MEST LÄST