Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Hembygd. Hur ska de lokala hembygdsföreningarna överleva? Bild: STAFFAN ALMQUIST

  Värdet av de oegennyttiga

  Det går inte att jämföra precis allt.

  Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

  Falkenberg. Oegennyttig. Detta ord blev ledstjärna för kvällens politikerdebatt tillsammans med Hembygdsrörelsen i Ätradalen. Betydelsen av ordet var det nog ingen som riktigt hade begrepp om eller förstod av de sju kommunpolitikerna som deltog. Det betyder någon som sätter andras behov före sina egna. Exakt det som varje medlem utan arvode gör när de har föreningsaktiviteter i hembygdsrörelsen. Till skillnad från politikerna som är betalda i sitt arbete inom kommunpolitiken. Diskussionen gällde intresset hos de olika företrädarna för partierna att ge möjlighet till ekonomisk överlevnad för de lokala hembygdsföreningarna och deras arbete med att bevara kulturmiljöer och kulturarv. Genom detta arbete vidarebefordra både hårda och mjuka värden till framtiden.

  Det går liksom inte att jämföra precis allt. En fotbollsmatch eller ridlektion med en rishänta eller nedpräntande av sägner. Men bidrag ska sökas på samma sätt. Helst ska deltagarna vara unga också men allt är ju relativt. Visst är även en 80- åring ung. Dock ger det inte samma utslag ekonomiskt. Kvällens clou var den ovanliga förfrågan från Ätradalens hembygdskrets om 20 000 kr/år till var och en av de 16 föreningar som finns i kommunen. Som en hjälp till föreningarna att sköta sitt oegennyttiga arbete. Ett arbete som mynnar ut i att kulturmiljövärden finns kvar även efter att den unga 80-åringen har gått bort.

  Men nej... ikväll var inte kvällen att prisa värdet av en oegennyttig person. Tyvärr finns inte så många sådana kvar att prisa snart.

  Med vänlig hälsning

  Caroline Skantze