Utan stärkt primärvård blir det ingen avlastning för akutmottagningarna

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

till Tommy Rydfeldt (7/3).

Vård. Tack Tommy Rydfeldt för replik på mina synpunkter. Jag är glad för slutklämmen, där du skriver att ”primärvården totalt måste få mer pengar...och att dagens pengar i systemet används effektivt möjligt”.

Vad vi inte är överens om är att öppnandet av nya närakuter blir kostnadsfritt för regionen som helhet, och kommer att avlasta primärvård och sjukhus.

Det kommer inte bli ett nollsummespel. Orsaken är att vårdkonsumtionen kommer att öka när närakuterna öppnar.Det blir fler besök då en ny, tillgänglig mottagning startas i en bristfälligt tillgänglig sjukvård.

ANNONS

Detta kostar pengar! Utan nya pengar blir det framförallt primärvården, som får betala.

Gunnar Berglund Stockholms läkarförening, där närakuter startats, skriver i Läkartidningen(05/2018); ”Närakuter är ett desperat sätt att minska köerna till akutmottagningarna, då primärvården är otillräckligt utbyggd. Då det inte går att klona läkare, måste man ta läkare från primärvården och akutläkare och förflytta dem från primärvården/akutmottagningarna. Man flyttar resurser dit de inte gör lika mycket nytta”.

Leon Sylverberg, Verksamhetschef för sju Närakuter i Stockholm betonar i samma artikel; ”Det är dags att döda myten om att det är primärvårdspatienter som översvämmar akutmottagningarna.När det kommer till kritan är det max 10% – vi har undersökt det– som är primärvårdspatienter. Huvudproblemet är bristen på vårdplatser och personal.”

Flera Regioner i Sverige har insett behovet av att, i stället för närakuter, långsiktigt satsa på en utbyggd primärvård, som långsiktigt avlastar akutmottagningarna genom att vårdcentralen får möjlighet erbjuda läkare och sköterskor med god tillgänglighet, och kontinuitet. Då skapas den tillit och trygghet, som gör att akutmottagningarna avlastas. Patienten vet att hen får tid på vårdcentralen när det behövs.

Hallands primärvård har svårt att rekrytera distriktsläkare och sköterskor. Hur ska attraktiviteten öka? Grannregionen Kronoberg vågar satsa. De annonserade i veckan efter nya distriktsläkare,med följande erbjudande generellt: 10 000 kronor extra per månad, 10% utvecklingstid/vecka, 10 externa fortbildningsdagar/år, inflytande på arbetstider och tidbok, samt ökad ersättning för arbete på jourkomptid. Det är inte långt till Småland.

ANNONS

Det är dags att satsa på primärvården nu, inte sen!

Per Mattsson

distriktsläkare

ANNONS