Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

åker
Landsbygd. Landsbygden är ett lika intressant tillväxtområde som staden.

Tre viktiga områden jag vill förändra

Politik. Demokratin och anständigheten kallar. Samhällsengagemang behövs mer än någonsin. Viljan att påverka samhället i en positiv riktning är avgörande för utvecklingen. Tre områden är särskilt viktiga för mig och där finns mycket att förändra.

För det första, det gröna näringslivet är viktigt för Halland och Sverige. Jorden och skogen spelar en avgörande roll för att vi ska lämna den svarta kolatomen bakom oss och övergå till den gröna förnyelsebara. Landsbygden är ett lika intressant tillväxtområde som staden. Tillväxt kan gå hand i hand med omsorg om det skyddsvärda. Frihet under ansvar behövs för oss som brukar naturkapitalet. Fler detaljregler kommer inte att skapa den hållbarhet som samhället behöver. En levande landsbygd är allas vårt ansvar och ett givet samhällsintresse.

För det andra, småföretagandet är nyckeln till att fler människor ska kunna lämna utanförskap bakom sig. Det ska vara lätt att komma in på ett första jobb. Dagens arbetsrätt bygger fortfarande på storindustrins behov på 70-talet. Det behövs moderniseringar. För många av oss ser inte livet ut som för den rådande normen – en storstadsboende heltidsarbetande fastanställd man. Arbetsmarknaden förändras i rask takt. Vi är många som vill ha ökad flexibilitet, gå mellan företagande och anställningar, arbeta olika mycket under olika delar av livet. Människan måste gå före systemen. För att möta arbetsmarknadens behov behövs väsentligt fler yrkeshögskoleutbildningar startas. Handens intelligens är lika värdefull som hjärnans och kombinationen av båda är oslagbar. Arbetsmarknaden efterfrågar många olika färdigheter.

För det tredje, vårt samhälle ska hålla ihop och ändå klara av att välkomna människor in i det. Det finns grupper som är utsatta, jag tänker särskilt på barn med särskilda behov. De har egentligen helt normala behov utifrån sina personliga förutsättningar. Både barn och deras föräldrar måste kunna känna sig säkra på att få det stöd som behövs för att vardagen ska fungera. Allt för många föräldrar får strida mot myndigheter för sina barns rättigheter till stöd. Utbränd och utförsäkrad får inte vara den ensamma mammans öde för att ha kämpat för sina barns rättigheter. Det händer tyvärr allt för ofta. När det gäller barn ska samhällets tjänster och trygghet garanteras särskilt. Månadslånga väntetider är inte acceptabelt när det gäller barn i kris och svåra omständigheter. Även de utan en vuxens röst måste tas på allvar.

I hela mitt liv har jag varit samhällsengagerad, men inte partipolitiskt. Mitt engagemang för samhället, främst inom dessa tre områden gör att jag nu kandiderar till riksdagen för Centerpartiet i Halland. Jag ber om ert förtroende och hoppas på medlemmarnas och därefter de halländska väljarnas stöd.

Annika Bergman (C)

MEST LÄST