Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

tresteget
Gymnastik. En gymnastikhall specialanpassad för truppgymnastik finns i den nya anläggningen Tresteget där även en friidrottshall huserar.

Tre steg framåt för idrotten och jämställdheten

Debatt. Under många år har friidrotten och gymnastiken i Varberg efterfrågat ändamålsenliga lokaler att träna i och frustrationen har emellanåt varit stor både hos ledare och utövare. Därför var det med extra stor glädje som vi den 20 augusti kunde inviga Tresteget, vårt nya idrottscentrum i Trönninge.

Anläggningen består av en fullstor friidrottshall med rundbana, en specialanpassad gymnastikhall för truppgymnastik och en fullstor idrottshall för skolidrott och bollsport. Med en budget på 147 miljoner kronor är det dessutom den största idrottssatsningen genom tiderna i Varbergs kommun. En satsning som utgör en väsentlig del av de cirka 700 miljoner kronor som Alliansen och Miljöpartiet valt att lägga på utveckling av idrottsanläggningar sett över en tioårsperiod. Det handlar visserligen om stora summor, men vi ser det som väl investerade pengar för en bättre folkhälsa och i meningsfulla aktiviteter för våra barn och unga.

Totalt består Tresteget av 9 000 kvadratkilometer idrottsyta varav friidrottshallen upptar nästan hälften. Friidrottshallen blir Hallands första med rundbana och den rymmer över 500 fasta publikplatser med möjlighet att ta in mer publik vid stora evenemang och nationella tävlingar.

Det som gör anläggningen så unik är dock kopplingen till Trönninge skola. Byggnaderna sitter ihop rent fysiskt genom en loftgång och skolan har ett stort antal klassrum anpassade för övernattning samt en stor matsal. Det innebär att det går utmärkt för föreningslivet att anordna träningsläger, cuper och tävlingar på helger och lov när skolan ändå står tom.

Tresteget i Trönninge är en anläggning som haft brett politiskt stöd i Varberg, men tyvärr inte fullständigt. Som förälder till idrottande barn och ungdomar kan det vara bra att veta att Sverigedemokraterna varit idoga motståndare till satsningen. I kommunfullmäktige har deras gruppledare Andreas Feymark förklarat att det vore billigare och bättre om barn och unga ägnar sig åt fotboll istället för friidrott och gymnastik. I vanlig ordning förespråkar SD alltså enfald istället för mångfald. Det vore helt enkelt mer ekonomiskt om alla ägnade sig åt en och samma sport i stället för åt flera olika!

För oss som står bakom Tresteget ser vi dock fantastiska möjligheter i anläggningen. Vi ser också hur den kommer att bidra till en mer jämställd resursfördelning i Varberg eftersom det finns en övervägande del flickor inom friidrotten och gymnastiken. Totalt sett läggs det fortfarande mer pengar på pojkars idrottande än på flickors, men Tresteget innebär en tydlig rörelse i en mer jämställd riktning.

Ifrån Alliansen och Miljöpartiet ser vi nu fram emot att Tresteget fylls med liv, rörelse och drömmar. Samtidigt fortsätter vi arbetet med kommande idrottssatsningar till gagn för ett välmående Varberg. Vi tar vanligtvis ett steg i taget, men denna gång tog vi tre.

Christofer Bergenblock (C)

Sven Andersson (M)

Inger Brosved (L)

Paul Willner (KD)

Stefan Edlund (MP)

MEST LÄST