Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tre frågor till fd rektor

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Lärarna är privilegierade” (12/1).

Skola. Bra att också signaturen fd rektor gymnasiechef intresserar sig för nuvarande lärares löne- och arbetsvillkor. Dessvärre verkar hen skjuta sig själv i bakfoten vid beskrivningen av dessa och varför svensk skola är i kris. Krisens orsaker är gnälliga lärare som skrämmer bort duktigare och mindre gnälliga lärare, enligt fd rektor gymnasiechef.

Gnälliga lärare, och för den delen övriga arbetstagare, har funnits i alla tider. Att de skulle vara fler och gnälligare i dag än för säg 20 eller 30 år sedan, när skolan inte var i (samma) krisläge, är inte min erfarenhet. Tvärtom är det tystnaden, inte gnälligheten, som ökat i lärarkåren de senaste åren.

Låt mig avsluta med att ställa tre frågor till dig fd rektor gymnasiechef: Om du ser läraryrket som så privilegierat; varför lämnade du själv denna privilegierade lärartjänst för ett mindre privilegierat och underbetalt jobb som rektor, gymnasiechef? Hur skall vi göra läraryrket attraktivt för att locka duktiga och ödmjuka studenter att bli framtidens ännu duktigare och ödmjukare lärare? Hur skall lärarnas löne- och arbetsvillkor förändras så att redan utbildade lärare (ca 40 000, var sjätte lärare!) lockas tillbaka till det privilegierade yrke de en gång valde att utbilda sig till?

Lärare