Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Svensken är helt borta när det blir vinter

Svar

på ”Är det halkans fel?” (27/10).

Trafik. Med över 300 000 prick- och krockfria tradarmil i ryggen, inom och utanför Sverige, vet jag att svensken är helt borta när det blir vinter. ”Men jag har ju dubbade däck och grovt mönster, då kan jag köra fort” säger merparten av bilisterna i detta land. Fel fel.

Vinterdäck gör bara att man kommer fram lättare i snö och dubbar att man kan bromsa bättre än med sommardäck, samt komma iväg på isiga vägar. Inget annat.

Om alla ändrade sina klockor till att det kan ta 20 minuter längre tid till och från arbetet, förlängde avståndet till framförvarande bilist med det dubbla =3+3 sekunders regel, inte gasade vid svängar och inte körde om i oplogade ytterfiler på motorvägen samt sänkte hastigheten med 20 km/h på vägarna, skulle många liv och skador sparats.

Om man ” tittade i vägbanan om den gnistrar eller om mottrafikanternas lyktor speglar sig i vägen” Då får man information att det är halt. Om det går från blött väglag och det slutar att skvätta från däcken är det ishalka.

Om alla lärde sig dessa saker liksom att osäkra yngre och äldre ställde bilen när snön vräker ned skulle Sverige nära på bli olycksfritt.

Bara för att man har vinterdäck så kan man inte köra på samma sätt som med sommardäck.

Benjo

MEST LÄST