"Först strandskyddet och möjlighet till byggnation på landsbygden. I alla tider har människan sökt sig till vatten och de allra flesta vill av olika skäl bo nära vatten."
"Först strandskyddet och möjlighet till byggnation på landsbygden. I alla tider har människan sökt sig till vatten och de allra flesta vill av olika skäl bo nära vatten." Bild: FRIDA WINTER

Strandskyddet låter alla bada på våra stränder.

Läget är ganska allvarligt; foderbrist i jordbruket och brandfara i skog och mark.

ANNONS
LocationHalland||

Apropå vattenbristen

Just nu är det mycket fokus på vatten och då särskilt bristen, alltså torkan. Läget är ganska allvarligt; foderbrist i jordbruket, brandfara i skog och mark, påverkan för djur o växter i landskapet, men också för vår vattenförsörjning. Med min insändare vill jag kommentera både kommunens vattenverksamhet och strandskyddsregler, som tidigare behandlats i olika insändare, bland annat av Mikael Hallberg o Anita Gidén.

Först strandskyddet och möjlighet till byggnation på landsbygden. I alla tider har människan sökt sig till vatten och de allra flesta vill av olika skäl bo nära vatten. Nästan alla byar och samhällen har vuxit fram i anknytning till något vatten. Med min egen hembygd, Nösslinge, som exempel, så hade varken kyrkan (anor fr 1200-talet) eller övrig byggnation i byn varit möjlig med nuvarande strandskyddsregler. Inte för så länge sedan var Nösslinge en egen kommun. Man kan undra vad dåtiden förtroendevalda, varav min farfar var en, hade tänkt om nuvarande förbud och restriktioner. Idag handlar det om att säkerställa vattenförsörjning för centralorten och dess expansion. Om man idag vill bygga/bosätta sig strandnära då är det till tätort man får bege sig. Till exempel nyplanerade Västerport i Varberg eller varför inte till Stockholm, där hela 25 procent av befolkningen bor strandnära. Det tycker jag är helt riktigt, men varför så stelbent på landsbygden? Med modern byggnation klarar man miljö- och naturskydd. Det är en missuppfattning att man skyddar natur genom att hindra folk att bo i den. Underlätta och uppmuntra istället. Hög tid att se över strandskyddsreglerna, slopade regler skulle knappast hindra Mikael och Anita från bad och äventyr vid obebyggd strand.

ANNONS

Avslutningsvis.

Med anledning av de låga vattennivåerna i bl.a. Stora Neden, som är vattentäkt till Varbergs kommun, vill jag ställa följande frågor:

1. Följer kommunen gällande vattendom för sin vattenverksamhet?

2. Sköter Länsstyrelsen sitt uppdrag som tillsynsmyndighet gentemot kommunens vattenverksamhet?

Tord Andersson

ANNONS