Språkligt önsketänkade

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Varberg. I tv:s nyhetssändning Rapport 15/2 visades ett inslag om vårdpersonalen inom äldreomsorgen. Där framkom att varannan anställd vill sluta och göra något annat. Orsakerna är hög arbetsbelastning och låg lön. Skälet till att det blivit så är förmodligen ett resultat av politikers oförmåga att se verkligheten i vitögat!

Osökt kom jag att tänka på den debatt som förts på bland annat HN:s insändarsidor om Östergården i Varberg. Är bara hälften av det som framkommit i HN sant är det riktigt illa ställt.

Kommundirektören försäkrar att man lyssnar på de anställda och cheferna hänvisar till att det förs dialoger. Jag tror inte att problemen löses genom lyssnande och ändlösa dialoger.

ANNONS

Inom språkfilosofin finns begreppet Performativt språk. Det innebär i korthet att om ord eller satser sägs så händer det som det talas om per automatik i verkligheten. Välkänt exempel är när Jesus till den lame säger: ”Tag din säng och gå”. Och den lame kan plötsligt ta sin säng och gå – tack vara de uttalade kraftfulla orden.

Kanske tror och hoppas Varbergs kommun på att deras lyssnande och dialogförande ska vara performativt. Glöm i så fall det!

Det enda som hjälper är att ge de anställda högre löner och mindre arbetsbelastning.

Lars Danielsson

Varberg

ANNONS