Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

palmelid

Sluta diskriminera varbergare i bostadskön

Debatt. I rapport efter rapport fastställs en stor bostadsbrist i Varbergs kommun. 2016 hade Varbergs bostad 55 tusen bostadssökande registrerade, många av dessa ungdomar, ensamstående och äldre som inte har råd att köpa egen bostad i kommunen för cirka 35 000 kronor per kvadratmeter.

Varbergs kommun har nu en av Sveriges längsta bostadsköer med en väntetid på cirka 10 år. Trots detta fortsätter de styrande ge migranter förtur i bostadskön. Undanträngningseffekten blir uppenbar när migranter ges förtur till de få lediga bostäder som finns. Antalet unga som inte har möjlighet att ta sig ut på bostadsmarknaden ökar och hemlösheten är fortsatt hög. Senaste kartläggningen visade på 155 hemlösa och att 89 minderåriga barn har minst en förälder som är hemlös i kommunen. Den stora bostadsbrist och undanträngningseffekt som skapas av att ge utlandsfödda förtur till bostäder blir mest påtaglig för de av socialnämndens målgrupper som har problem med att på egen hand skaffa bostad. Den alltmer akuta bristen på särskilda boendeplatser gör också att väntetider till särskilt boende ökat markant de senaste åren.

Eftersom det ingår i socialnämndens uppdrag att erbjuda människor som inte har förmåga att skaffa bostad på egen hand uppstår också merkostnader för nämnden när bostadsfrågan inte kan lösas. När socialnämnden inte kan verkställa beslut om särskilt boende för äldre eller bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning inom tre månader kan socialnämnden åläggas vite.

Förutom att socialnämnden får vite på grund av att bostäder inte kan tas fram uppstår även merkostnad eftersom nyanlända har svårt att betala hyrorna då dessa överstiger etableringsersättningen.

Vi kan inte acceptera en sådan diskriminering av våra kommuninvånare som dagens system innebär. Det är orimligt att migranter ges förtur till bostäder medan varbergare tvingas söka sig utanför kommunen, bort från sitt sociala nät – vänner, släktingar och arbeten för att få bostad.

Det är dags att de styrande säger nej till ytterligare migranter och slutar diskriminera varbergare!

Johanna Palmelid (SD)

ledamot i socialnämnden

MEST LÄST