Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Orimligt. Det säger sig självt att det inte är rimligt att reklamation för hästar är utformad på exakt samma sätt som brödrostar, skriver Mari-Louise Wernersson (C) och Fredrick Federley (C).

  Sluta behandla hästar som brödrostar

  Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

  Debatt. I dag startar Eurohorse i Göteborg. Runt 80 000 besökare från hela landet samlas för att lära sig om, handla och diskutera allt inom svensk hästnäring.

  Hästnäringen är viktig för Sverige och inte minst Halland, som med sina omkring 18 000 hästar är bland de hästtätaste i landet. Enligt Svensk Travsport, bidrar svensk hästnäring till en omsättning på tiotals miljarder kronor per år och skapar tiotusentals avlönade heltidsjobb. Hästnäringen medför dessutom många stora fördelar för landsbygdens utveckling eftersom hästar kräver foder, betesmarker, utrustning, hovslagare och veterinärvård. Det vill säga att åsikten att hästnäringen är något trivialt är helt fel.

  Trots de enorma summorna som hästnäringen bidrar med till länets och Sveriges ekonomi så är det en bransch där dagens konsumentskydd slår helt fel för säljaren. När nu mängder med hästintresserade samlas finns det en stor oro bland hästägare. För att lyfta fram ett pedagogiskt exempel så gäller det i dag samma konsumentskydd för köp av en häst som av en brödrost.

  Enligt konsumentköplagen har du därför rätt att reklamera såväl djur som andra icke-levande varor två år efter köpet. Det innebär att om du säljer en häst och hästen vansköts av den nya ägaren så kan du ändå bli återbetalningsskyldig i upp till två år efter köpet. Det säger sig självt att det inte är rimligt att reklamation för hästar är utformad på exakt samma sätt som brödrostar. Detta leder till att många hästuppfödare inte väljer att sälja till privatpersoner. Något som orsakar svårigheter för företagen inom hästnäringen att expandera då en av deras största marknader och expansionsmöjligheter finns hos just privatpersoner. För att uppmuntra små uppfödare som kan sälja en eller två hästar varje år för att driva sin verksamhet måste vi sänka risken.

  Därför vill vi i Centerpartiet ändra på den nuvarande konsumentköplagen.

  Detta kräver i grund och botten en ändring i EU-lagstiftning. Därför driver vi nu på att få in en lagändring som rör försäljning av djur. Efter ett grönt ljus i EU-parlamentet ska frågan slutligen avgöras i ministerrådet och vi är hoppfulla. Vi har handlat med hästar i Europa i hundratals år och med ett enkelt steg så kan vi skapa betydligt enklare och rättvisare regelverk för hästnäringen. Inte minst ett bra sätt att stimulera jobb i en levande landsbygd.

  Fredrick Federley (C)

  europaparlamentariker

  Mari-Louise Wernersson (C)

  riksdagskandidat Centerpartiet Halland