Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

pengar
Skatt. Sex av tio barnmorskor och var tredje psykolog inte behålla mer än femtio kronor av den sista intjänade hundralappen, resten är skatt.

Sluta behandla barnmorskor som höginkomsttagare

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Debatt. Är det rättvist att den som avstår inkomst och tar på sig studielån för en utbildning inte vinner något ekonomiskt på det? Är det rättvist att barnmorskor betraktas som höginkomsttagare och därför inte får behålla hälften av den sista intjänade hundralappen? Vi tycker inte det. Ändå är det så i Sverige i dag.

Sverige är i dag det land i hela västvärlden där det lönar sig allra sämst att utbilda sig. Fackförbundet Saco visar i en studie att för många lönar sig utbildning dåligt eller inte alls när man tittar på inkomsten över hela livet. Det gäller framförallt för kvinnodominerade yrken som lärare, sjuksköterskor och socionomer innebär utbildning en ren förlustaffär i plånboken.

Så kan vi inte ha det. Sverige ska vara ett land där det lönar sig att utbilda sig och ta ansvar på jobbet. Då krävs att vi tar itu med att skattesystemet i dag straffbeskattar utbildning. Exempelvis får i dag sex av tio barnmorskor och var tredje psykolog inte behålla mer än femtio kronor av den sista intjänade hundralappen, resten är skatt.

Det är helt orimligt. Därför vill Liberalerna att färre ska betala 50 procent i marginalskatt. Vi föreslår att brytpunkten för statlig skatt nästa år höjs från cirka 36 600 kr till 43 100 kr per månad. Det innebär att 400 000 svenskar färre behöver betala 50 procent i marginalskatt.

Den svenska vänstern kritiserar detta ”för att det gynnar de rika”. Men är det rimligt att exempelvis barnmorskor beskattas som om de vore höginkomsttagare? Vi tycker inte det.

Under de senaste åren har den rödgröna regeringen höjt skatten så att över 100 000 fler svenskar nu beskattas som höginkomsttagare. Konsekvensen är att ungefär var fjärde av alla med någon typ av löneinkomst idag betalar statlig skatt. Det bidrar starkt till sjuksköterskan som mitt i livet vill vidareutbilda sig till barnmorska inte vinner något ekonomiskt på det.

I grund och botten handlar detta om synen på rättvisa. Där socialisten ser rättvisa som att alla har lika mycket ser liberalen att rättvisa är att alla har samma förutsättningar, men där utbildning, ansvarstagande och höga ambitioner ska löna sig. Det är rättvist att den som anstränger sig och tar ansvar också får frukterna av detta.

När människor utbildar sig blir välfärden bättre. När skatterna belönar utbildning vinner vi alla på det.

Mats Persson (L)

riksdagsledamot, ekonomisk- politisk talesperson

Niclas Erlandsson (L)

regionpolitiker Halland

Läs mer om Insändare om utsatta yrken
MEST LÄST