Torget. Jag vill nu att Varbergs kommun påbörjar planeringen med en dialog med alla invånare och bosatta i centrum av Varberg. En dialog där alla kan få tillfälle att ge sin syn på hur Varberg och dess centrum och karaktär kan se ut i framtiden.
Torget. Jag vill nu att Varbergs kommun påbörjar planeringen med en dialog med alla invånare och bosatta i centrum av Varberg. En dialog där alla kan få tillfälle att ge sin syn på hur Varberg och dess centrum och karaktär kan se ut i framtiden.

Skapa en dialog om Varbergs centrum!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Debatt. Återigen har det blossat upp en diskussion om rivning och nybygge. Denna gång gäller det kv. Snidaren. Ännu en gång blir människor besvikna och arga för att just deras närmiljö blir förstörd.

Vi har en stor inflyttning i Varberg som vi skall vara mycket glada för. Det ställer krav på bra boende. Men förståelsen för behovet att bygga mer bostäder i centrumnära områden minskar, tonen och diskussionerna blir allt fler och högre.

Jag har förståelse för boende som får sin närmiljö påverkad av höga hus, buller, ökad trafik, att solen försvinner i skugga, samt att den personliga integriteten kommer att försämras med grannar som enkelt kan titta ner på frukostbordet i trädgården.

ANNONS

Men det gäller också frågor som rör Varbergs kulturmiljö och dess kulturhistoriska byggnader, platser samt minskning av våra gröna lungor. Dessa yttringar måste vi också ta på allvar.

I maj kom den efterlängtade förtätningsstrategin, en verktygslåda som skulle göra det enklare för byggande och förtätning i Varberg.

För mig och Liberalerna blev denna utredning en stor besvikelse. Visserligen har utredning kommit med generella synpunkter, föreslagit några platser som man kanske kunde bygga och förtäta, men en djupare planering och genomgång om förtätningen och dess konsekvenser lyser med sin frånvaro. Liberalerna i Varberg tycker att utredningen borde komma ner på kvartersnivå men även i vissa områden på tomt och byggnads nivå.

Därför vill jag att det startas en ”Dialog – Varbergs centrum”.

Jag vill nu att Varbergs kommun påbörjar planeringen med en dialog med alla invånare och bosatta i centrum av Varberg. En dialog där alla kan få tillfälle att ge sin syn på hur Varberg och dess centrum och karaktär kan se ut i framtiden.

Vi har med dialogen kring Västerport fått ett stort intresse för stadsplanering, där många i Varberg vid flera tillfällen i små och i större grupper har fått ge sin syn på den nya havsnära stadsdelen Västerport.

ANNONS

Men man måste ha ett öppet sinne i dialogen. Man inte bara kan säga ”bara de inte förtätar här” utan man måste också försöka att komma med egna förslag och idéer hur vi kan göra så att nya bostäder kan byggas även i centrala Varberg.

Den privata äganderätten är stark och den måste vi ta också hänsyn till när vi planerar byggandet i centrum.

Städer förändras efter tiden och vi med den. Nya krav kommer, stilarna och färgsättning förändras. Arkitektur, materiel och byggteknik förfinas för att göra byggnader billigare att bygga. I Dialogen måste även frågan om vilken typ av arkitektur vi vill se i centrum på plats. Fyrkantiga lådor eller byggnader med tradition och detaljrikedom etc.

En förankrad förtätningsstrategi gör det också lättare och billigare för dem som planerar och projekterar, så detta inte görs i onödan utan man vet redan från början vad som är möjligt att bygga och förtäta.

Så min uppmaning är att Varbergs kommun bör starta en öppen dialog med sakkunnig vägledning där vi alla invånare kan ges tillfälle att tycka till om hur vill att Varberg skall förändras inför framtiden.

Michael Bonde (L)

ANNONS

ledamot i byggnadsnämnden

ledamot i kommunfulläktige

ANNONS