Servera skolmat efter säsong

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Varberg. Enligt beslut i barn och utbildningsnämnden skall det sparas in två miljoner kronor på skolmåltiderna, det görs med ytterligare en vegetarisk dag i veckan så att det blir två dagar per vecka.

Principiellt tycker vi att det är ett oerhört feltänk, genom att snåla på den viktigaste av elevernas grundförutsättningar, nämligen på deras mat under skolåren.

För att ges möjlighet att prestera bra studieresultat är det viktigt att barnen får en bra sammansatt och näringsriktig mat. Att servera vegetarisk mat ökar risken att framförallt proteinintaget blir för lågt, vilket är väldigt olämpligt för barn. Även om man sätter ihop de vegetariska rätterna på ett bra sätt visar erfarenheter på att barnen äter mindre, med för lågt intag som följd, som ger sämre studieresultat.

ANNONS

Ett bättre förslag skulle vara att se det över hela läsåret, både vad gäller andelen vegetariskt och ekologiskt, serverar mat efter säsong, vad gäller grönsaker, kött och fisk. Vi anser att en måltid skall innehålla råvaror med både grönsaker och kött så att barnen naturligt får de näringsämnen de behöver.

En annan risk med två helt vegetariska dagar i veckan är att andelen svenska livsmedel blir lägre då tillgången på svenska grönsaker under vinterhalvåret inte är tillräcklig och man tvingas till import av grönsaker och bönor och med detta få sämre kontroll på produktionssätten för dessa produkter.

Använd grönsaker efter säsong som odlas i närområdet. Då skulle också lättare målet med den ekologiska andelen i skolmåltiderna uppnås, eftersom man under vår och höst kan använda mer vegetarisk, både ekologiska och konventionellt odlade råvaror från Sverige.

Köttet som serveras i skolan, såväl ekologiskt som konventionellt, bör vara producerat i Sverige med den goda djuromsorg och låga antibiotikaanvändningen vi har här.

Vid svårigheter att uppnå andelen ekologiskt kött anser vi att det är bättre att använda konventionellt kött producerat i Sverige, än importerat ekologiskt.

Cecilia Bengtsson

ordf i LRF Varbergs kommungrupp

ANNONS