Socialminister Annika Strandhäll (S) har öppet framfört kritik mot Ungerns familjepolitik.
Socialminister Annika Strandhäll (S) har öppet framfört kritik mot Ungerns familjepolitik. Bild: Stina Stjernkvist/TT

S kritiserar sin egen tidigare folkhemstanke!

Står i bjärt kontrast till Alva och Gunnar Myrdals skrift.

ANNONS
LocationHalland||

Svenska ministrar, bland andra socialminister Annika Strandhäll, har på senare tid öppet framfört kritik mot Ungerns familjepolitik. I Ungern har barnafödandet minskat och utgör ett hot mot landets framtida existens. För att råda bot på detta har den ungerska regeringen infört betydande förmåner till de familjer som väljer att skaffa fler barn. Ungern har öppet förklarat att man vill att befolkningstillväxten skall ske genom att den egna ungerska befolkningen väljer att skaffa fler barn i stället för att detta sker genom stor utländsk invandring.

Detta har fått företrädare för socialdemokraterna att reagera. De menar att staten inte skall lägga sig i och styra familjernas barnafödande. Denna åsikt står dock i bjärt kontrast mot den egna socialdemokratiska ideologin som gällde på 1930-1940 talet. Alva och Gunnar Myrdal gav år 1934 ut skriften "Kris i befolkningsfrågan". Denna förordade stora socialpolitiska insatser för att råda bot på det låga barnafödandet i Sverige. Dessa idéer blev grundläggande för socialdemokraternas uppbyggande av det svenska folkhemmet. Socialminister Gustav Möller och Statsminister Per Albin Hansson genomförde stora betydande reformer under 1930-1940-talet som fick fart på barnafödandet och underlättade barnfamiljernas situation. Nämnas bör Barnrikehusen som innebar att familjer med minst tre barn fick stora subventioner till sina hem. Vidare infördes de allmänna barnbidragen år 1948 vilket ledde till att barnfamiljernas ekonomiska situation avsevärt förbättrades.

ANNONS

Även i Sverige har vi ett mycket lågt barnafödande, 1,7 barn per fertil kvinna. För optimal balans bör barnafödandet öka till 2,5 barn per kvinna. Antingen kan Sverige likt Ungern öka det svenska barnafödandet genom välbehövliga subventioner eller så kan vi fortsätta stimulera en stor utländsk invandring från Asien och Afrika där kvinnorna av tradition föder många barn. Jag anser inte att Sverige skall kritisera Ungern för sitt val av åtgärder.

Vän av svenska folkhemstanken

ANNONS