Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

fotboll
Kultur- och fritid är ett av de områden som det behöver satsas på i ett växande Varberg.

Så blir Varberg en jämlik och hållbar kommun

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Varberg har goda förutsättningar för att bli en jämlik och hållbar kommun. Ändå finns det stora ojämlikheter i hur länge du exempelvis lever baserat på var du bor, vilket kön du har, vilka dina föräldrar är och ifall du har någon psykisk eller fysisk funktionsvariation. Ett jämlikt samhälle är inte bara det etiskt rätta, utan visar forskningen även ett samhälle där alla mår som bäst. Det gäller oavsett om du har fått bra eller dåliga förutsättningar i livet. Jämlikhet främjar också innovation och hållbar utveckling både i den privata och den allmänna sektorn.

Ett växande Varberg kräver satsningar på nya skola, vård, omsorg, infrastruktur, kultur- och fritid, miljöarbete och bostäder inte minst hyresrätter. De närmaste åren står även Varberg, i likhet med andra kommuner i Sverige, inför stora pensionsavgångar och då är det bra om vi blir fler. Vi ser att konkurrensen om arbetskraften ökar i vår omnejd och kompetensförsörjningen är en högaktuell fråga för alla kommuner och regioner i landet. Det är mycket viktigt att kommunen kan hävda sig här för att kunna upprätthålla en kvalitativ verksamhet och ett hållbart samhälle.

Investeringstakten, till exempel byggandet av skolor, äldreboenden, idrottsanläggningar, har varit mycket hög i Varberg och kommer att fortsätta vara det. Hittills har kommunen klarat av finansieringen inom ramen för nuvarande skattesats. Prognosen visar att kommunens överskott är för litet de kommande åren i förhållande till investeringsbehovet. Då finns det tre alternativ. Ett alternativ är att investera mindre, men vi kan inte sluta bygga förskolor eller äldreboenden. Besparingar är ett annat alternativ, men vi tänker inte skära ner på kvaliteten i kommunens verksamhet. De som redan jobbar hårt i till exempel skola och hemtjänst kommer få slita ännu mer för samma lön och till slut slitas ut. För vänsterpartiet finns bara det tredje och sista alternativet som är en skattehöjning med 50 öre, vilket förbättrar resultaten de närmaste åren och som dessutom skapar ett utrymme för personalförstärkningar inom såväl förskola, skola och omsorg. En investering i såväl nya byggnader som i hälsan för de anställda i Varbergs kommun.

Lars-Åke Erlandsson (v)

Ingmari Carlsson (v)

Agnes Hultén (v)

Gerhard Eriksson (v)

MEST LÄST