Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Fred 2
Fredstecken. I Varberg hölls arrangemanget "Varberg Calling for peace" och staden är en liten men viktig bricka i spelet, då en del av som vapenexporten skeppas via hamnen.

Säg nej till förslaget om vapenexport

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Debatt. Det är med besvikelse vi tagit del av förslaget från Krigsmaterielexportöversynskommittén (KEX) om ”skärpta” regler för svensk vapenexport. Förslaget innebär knappast någon skärpning alls. Även i fortsättningen kan vapen exporteras till diktaturer som kränker mänskliga rättigheter. Och dessa vapen kan exporteras via Varbergs hamn.

Riksdagen beslöt 2011 att ”skärpa” reglerna för svensk vapenexport till icke-demokratier. Sverige har sedan tidigare en omfattande export av vapen till länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Thailand. Riksdagens beslut att utreda frågan och skärpa reglerna var därför välkommet.

Det förslag utredaren nu presenterat motsvarar inte våra förväntningar. Visserligen föreslås ett demokratikriterium, som innebär att det mottagande landets demokratiska status ska vara ett ”centralt villkor” för att export ska kunna beviljas. Grava brister i den demokratiska statusen ska utgöra ett hinder för export. Det låter bra, men…

Redan nu är respekt för mänskliga rättigheter ett ”centralt villkor” för export. Ändå beviljas export till ett krigförande land som Saudiarabien, där mänskliga rättigheter dagligen kränks. Vilka garantier kan ges för att de nya reglerna hindrar sådant?

Även i fortsättningen ska enligt förslaget en ”helhetsbedömning” göras, där situationen för mänskliga rättigheter och demokratisk status vägs mot försvars- och säkerhetspolitiska intressen, som anses tala för export. Skrivningarna garanterar inte att diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter inte får köpa svensk krigsmateriel.

Öppenhet kring besluten kommer därför att vara avgörande för insyn och ansvar för hur vapenexporten kommer att se ut i praktiken. Någon sådan öppenhet garanteras inte i KEX förslag, utan alla beslut kommer även i fortsättningen att hemligstämplas. Därmed blir det näst intill omöjligt att utkräva ansvar om svenska vapen hamnar i länder som riktar dem mot den egna befolkningen eller för krig mot sina grannländer – som Saudiarabien i Jemen.

Varbergs hamn är en liten men viktig bricka i spelet, då en del av som vapenexporten skeppas via hamnen. Då Varberg är en kommun med ambition som fredskommun med det lyckade arrangemanget ”Varberg Calling for peace” som merit, är frågan också av lokalt intresse.

Vi hoppas därför att riksdagens politiker har modet och klarsynen att säga nej till KEX förslag och kräva en skräpning med garantier. Och att politikerna i Varberg säger nej till export via Varbergs hamn.

För nätverket Varberg Våga Vägra Vapenexport

Lasse Bengtsson

MEST LÄST