Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

ensamkommande
Ett vägskäl. Många av de ungdomar som kom för två år sedan fyller nu 18 år, många andra har fått sin ålder uppskriven. Bilden är från demonstrationer mot avvisningar av ensamkommande ungdomar från Afghanistan i Göteborg i oktober.

Ryck inte undan mattan för ensamkommande

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Debatt. För knappt två år sedan fick Sverige möjlighet att investera i människor och ny kompetens genom alla de ensamkommande, som kom till vårt land. Det gjorde vi utifrån den lagstiftning vi har för minderåriga utan vårdnadshavare. Det gjordes en enorm insats. Dels av det offentliga samhället, men också från engagerade ideella krafter. Ungdomarna som kom till oss hade stort driv och gedigen framtidstro. Vi har lagt enorma resurser på dessa ungdomar. Många av dem har kommit in i samhället och skapat nätverk, de har lärt sig språket och håller på att få gymnasiebehörighet.

Snart två år har gått. Vi ser med fasa på det som händer med de ensamkommande ungdomar som nu fyller 18 år. Nu rycker det samhälle som för inte så länge sedan trott och stöttat undan mattan för dem. God ekonomisk hushållning? Humant? Mitt svar är nej! Parallellt med detta oroar vi oss över hur vi ska klara kompetensförsörjningen på ett flertal olika områden. Ekvationen går inte ihop!

Många av de ungdomar som kom för två år sedan fyller nu 18 år, många andra har fått sin ålder uppskriven. De allra flesta kommer få avvisningsbesked, som innebär att de ska skickas tillbaka. Men först kommer de att utnyttja sin rätt att överklaga utvisningen, en process som kan ta upp till två ytterligare år.

Varbergs kommun har haft en dialog med Migrationsverket om att de personer som blir 18 år ska slippa flytta land och rike runt ännu en gång. Migrationsverket försöker ordna så att de ensamkommande ungdomarna kan bli placerade på Mäshult. På det sättet kan de gå kvar i skolan och kanske även behålla sina nätverk. Om det inte finns plats på Mäshult så anser jag att kommunen aktivt ska stödja familjer som tar in dessa ungdomar som inneboende.

Varbergs kommun kommer att få 2,5 miljoner från regeringen för att stötta de ungdomar som passerat 18 år. Jag tycker att dessa pengar ska användas till fördel för ungdomarna, så att de kan fullfölja sin asylprocess här i Varberg.

Detta för att minska risken för att de hamnar i en destruktiv livssituation. Men också för att de som faktiskt kommer att få stanna här är bättre rustade för sin fortsatta integration. Och så att de kan göra det de mest av allt vill göra, nämligen betala tillbaka det som det svenska samhället har investerat i dem!

Harald Lagerstedt (C)

gruppledare Centerpartiet i Varberg

MEST LÄST