Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

pensionärsskatten
Pensionärsträff. Statsminister Stefan Löfven presenterade skattesänkningarna för pensionärer för media i PRO:s lokaler i Järfälla. På bilden pratar han kortspelande pensionärer.

Regeringens mål är att avskaffa pensionärsskatten

Svar

på Centerpartiets Solveig Zander mfl debattartikel Hjälp Sveriges fattigaste pensionärer (8/4).

Debatt. Regeringens mål är att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten som infördes av de borgerliga partierna. Vi ska se till att Sveriges fattigaste pensionärer får mer pengar att leva på. Nu har vi tagit ett viktigt steg på vägen. I valet 2014 lovade vi socialdemokrater att sänka skatten för Sveriges pensionärer och avskaffa den orättvisa skillnaden i beskattning av lön jämfört med pension för alla pensioner upp till 12 000 kronor i månaden. Redan 2016 sänkte vi skatten så att personer äldre än 65 år med inkomster upp till 10 000 kronor per månad inte betalar högre skatt än löntagare yngre än 65 år. Att då som Solveig Zander, Henrik Oretorp och Ann-Sophie Cordes (C) säga att den socialdemokratiskt ledda regeringen inte avsätter en krona till pensionärerna i sin budget för 2017 är rent felaktigt. En skattesänkning i 2016 års budget påverkar givetvis även 2017 års budget.

Nu tar regeringen nästa steg för att stötta Sveriges pensionärer. Vi sänker därför skatten med upp till 2 500 kronor för personer äldre än 65 år med inkomst mellan 123 400 och 360 000 kronor per år. Inga pensionärer med en ålderspension under 14 000 kronor i månaden ska betala en högre skatt än de som arbetar. Ålderspensionärerna får samma skatt som löntagare. Vi minskar också skillnaden mellan löntagarnas beskattning och ålderspensionärernas beskattning för de pensionärer som har mellan 14 000 och 30 000 kronor i månaden i pension.

Vad gäller problemet med ojämställda pensioner är vi medvetna om det och anser precis som de centerpartistiska debattörerna att det måste ändras. Det stämmer att 80 procent av de som har garantipension är kvinnor. Som i ett led i arbetet för mer jämställda pensioner välkomnar vi att pensionsgruppen, som består av representanter från sex olika partier, nyligen presenterade en handlingsplan för hur vi ska uppnå jämställda pensioner. I det fortsatta arbetet ska vi nu se över hur grundskyddet i pensionssystemet kan stärkas. Utöver översynen av grundskyddet och en förenklad överföring av premiepension innehåller handlingsplanen också en fortsatt analys inom en rad olika områden. Det är även viktigt att komma ihåg att pensionerna speglar inkomsten under livet. Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män gör att kvinnor har i genomsnitt 30 procent lägre pensioner än män.

Den sänkta pensionärsskatten kommer att gynna många pensionärer i Halland. Något som däremot inte gynnar pensionärer och som vi lärde oss under de borgerliga partiernas senaste åtta år vid makten är att det inte går att förbättra levnadsvillkoren för Sveriges pensionärer genom en skattesänkarpolitik som syftar till att nedmontera välfärden. När socialdemokraterna nu tagit över makten efter borgarna ser vi därför till att investera i välfärden igen. Vi utvecklar den svenska modellen, vi avvecklar den inte. Vi satsar därför 10 miljarder från och med i år på att stärka Sveriges välfärd. Så tar en regering ansvar och ser till att Sveriges pensionärer verkligen får det bättre.

Hans Hoff (S)

riksdagsledamot

Halland

Kerstin Zander (S)

socialdemokraterna pensionärsråd i Falkenberg

 

MEST LÄST