Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Regeringen måste agera!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

LSS. Jag och Liberalerna har många gånger krävt att regeringen skyndsamt måste lägga förslag som räddar assistansen, och återställer LSS till den frihetsreform det var tänkt som. Jag har många gånger ställt Åsa Regnér till svars, i socialutskottet och i riksdagens talarstol. Hittills har hon och regeringen inte lyssnat, men nu kräver jag svar en gång till. Hänvisar hon återigen till att hon väntar på svar från försäkringskassan i december så blir det övertydligt. Regeringen vill inte göra något åt den pågående nedmonteringen.

Nu anser till och med Försäkringskassan att rätten till assistans har urholkats för mycket!

Bakgrunden är en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen från juni i år, som ytterligare begränsar vilka behov som kan ge rätt till personlig assistans. Försäkringskassan tolkar nu domen som att inga assistanstimmar kommer att kunna beviljas för väntetid och beredskap. Om en person med assistans behöver gå på toaletten två gånger på natten, och det tar tio minuter varje gång, så kommer alltså 20 minuters assistansersättning beviljas för detta. Det innebär i praktiken att hela tanken bakom personlig assistans går förlorad.

I en skrivelse från 20 oktober skriver Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler till regeringen att domen kommer att ha ”svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskilda”, och att regeringen behöver hantera frågan med förtur.

Myndigheter använder mycket sällan starka ord. På myndighetssvenska är detta så nära kraftuttryck man kan komma. När de skriver ”svåröverskådliga konsekvenser” menar de att det är illa, mycket illa.

Regeringen hänvisar gärna till LSS-utredningen. Men enligt nuvarande tidtabell kan den leda till nya regler tidigast sommaren 2019. Så länga kan inte de som nu nekats, förlorat eller fått kraftigt minskad assistans vänta. Bollen ligger hos regeringen och de måste ta den. Nu!

Bengt Eliasson (L)

riksdagsledamot

MEST LÄST