Rött. Ungefär en fjärdedel av de globala klimatutsläppen kommer från djurhållning och köttproduktion.
Rött. Ungefär en fjärdedel av de globala klimatutsläppen kommer från djurhållning och köttproduktion.

Rött kött en viktig del i klimatfrågan

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

på ledarkrönikan ”Nej till MP:s köttskatt” (24/10).

Debatt. Johan Örjes går i en kolumn på ledarsidan till angrepp mot vår motion om klimatskatt på livsmedel. I den berör han inte alls klimatfrågan och problemet med den ökande konsumtionen av nötkött och annat rött kött i hela världen, inklusive Sverige. Ungefär en fjärdedel av de globala klimatutsläppen kommer från djurhållning och köttproduktion, där en stor andel av utsläppen utgörs av den starka klimatgasen metan (som nötkreatur andas ut).

Vi håller självfallet helt med Johan Örjes om att betande djur bidrar till att hålla landskapet öppet. Men det innebär inte att vi i Sverige behöver överkonsumera nötkött, eftersom det krävs en begränsad mängd kor för att hålla landskapet öppet. En allt större andel av det kött som äts i Sverige är importerat kött.

ANNONS

Enligt Jordbruksverket har konsumtionen av nötkött ökat kontinuerligt i Sverige sedan 2001 och vi äter mer nötkött än genomsnittet i EU. Genomsnittspersonen i Sverige äter 50 procent mer rött kött än på 90-talet och dubbelt så mycket som livsmedelsverket bedömer som hälsosamt. Klimatpåverkan från svenskars matkonsumtion (främst från rött kött) är nu ungefär lika stor som klimatutsläppen från våra flygresor.

En viktig del av vår motion som Johan Örjes inte berör är att den innebär en grön skatteväxling, där varje krona som skatten inbringar betalas tillbaka till medborgarna, lika mycket till alla – oavsett om man äter inget, lite eller mycket kött. De som vill kan använda de extra pengarna för att köpa svenskt naturbeteskött eller exempelvis äta mer baljväxter (bönor, kikärtor), quorn eller kyckling, som samtliga är mycket mer klimatsmarta sätt att få i sig protein.

En annan betydelsefull del av vår motion är att skatten kombineras med en klimatmärkning, så att det blir extra lätt för konsumenter att välja mat klimatsmart. Därför skulle en skatt per kilo kött inte behöva vara hög, eftersom den gemensamma effekten av skatt och klimatmärkning skulle bli kraftfull. En sak som inte nog kan understrykas är att en svensk skatt skulle mana till efterföljd internationellt.

ANNONS

Riksdagen ratificerade den 12 oktober Parisavtalet. För att leva upp till de krav som nu ställs på Sverige måste vi också hantera klimatpåverkan från det röda köttet. Klimatfrågan är akut. Vi måste visa politiskt ledarskap och faktiskt underlätta för alla att göra klimatsmarta val.

Stefan Nilsson (MP)

riksdagsledamot

Niclas Malmberg (MP)

riksdagsledamot

Annika Hirvonen Falk (MP)

riksdagsledamot

ANNONS