Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

vård
Förlustförbud. I stället för ett vinstförbud mot välskötta vårdföretag borde regeringen ägna sig åt att införa förbud mot offentligt drivna företag som går med stora underskott.

Rör inte min vårdcentral!

Vård. Regeringen, ivrigt påhejad av vänsterpartiet, står nu i stargroparna att införa ett vinstförbud i hela den privata välfärdssektorn. Enligt Vårdföretagarna skulle förbudet leda till – om det införs – att långt mer än hälften av alla välfärdsföretag måste läggas ned.

Vinstförbudet är enbart ideologiskt. Jag är en av många som är djupt oroad över förslaget. Tidigare var jag hänvisad till att söka vård på Håstens vårdcentral på grund av att jag bodde i dess upptagningsområde. Alternativ fanns inte. Läkarkontakt var mycket svår att få. Ofta blev jag hänvisad till sjukhusets primärvårdsjour som öppnade klockan 1700 varje dag. Fick ta nummerlapp och sitta i kö i timmar innan jag fick läkarkontakt som oftast var olika varje gång. För femton år sedan införde landstinget Halland reformen ”Fritt vårdval”. Jag kunde nu lista mig på valfri vårdcentral. Jag valde Neptunuskliniken i Varberg. Här har jag alltid bemötts mycket väl, läkartider har alltid varit lätt att få och kvaliteten på vården varit hög.

Om vinstförbudet genomförs riskerar denna välskötta vårdcentral att behöva läggas ned. I stället för ett vinstförbud mot välskötta vårdföretag borde regeringen ägna sig åt att införa förbud mot offentligt drivna företag som går med stora underskott och förluster. Dessa tillåts fortsätta sin verksamhet och kan hålla igång då politikerna ständigt täcker underskotten och förlusterna med nya pengar som de tar ut skattevägen. Detta tycks inte alls oroa regeringen eller dess stödparti.

Vi är många vårdtagare som vill slå vakt om valfriheten inom vård och omsorg. Låt din stämma bli hörd och försök påverka detta vanvettiga förslag till vinstförbud så att det hamnar i papperskorgen.

Mårten Pettersson

pensionär i Varberg

MEST LÄST