Primärvård. Vi är, liksom undertecknarna av uppropet, trötta på kortsiktiga miljardsatsningar som inte angriper grundproblemen.
Primärvård. Vi är, liksom undertecknarna av uppropet, trötta på kortsiktiga miljardsatsningar som inte angriper grundproblemen. Bild: isabell Höjman/TT

Primärvården måste fungera

Det här är vad som behövs om den inte ska kollapsa.

ANNONS
LocationHalland||

"Satsa på primärvården annars riskerar den att kollapsa!" Så drastiskt uttrycker sig 727 bekymrade distriktsläkare i ett uppmärksammat upprop i DN den 28/9. "Vi har tröttnat på att vänta", säger en av de yngre initiativtagarna, distriktsläkaren Eliya Syed. "I grund och botten är vi distriktsläkare lyckligt lottade, eftersom vi har ett mycket intressant och stimulerande jobb, men som situationen ser ut i dag är risken överhängande att vi inom snar framtid kommer att ägna oss åt annat. Då kollapsar primärvården."

Initiativtagarna skriver att mer än 70 procent av all cancer upptäcks i primärvården. Samtidigt behandlar vi många mindre allvarliga tillstånd som kräver uppföljning men inte sjukhusets resurser. Det gäller bland annat förhöjt blodtryck, diabetes, förmaksflimmer och hjärtsvikt. Vi stöttar också många patienter som vill ändra livsstil för att undvika stroke, hjärtinfarkt och andra hjärt-kärlsjukdomar.

ANNONS

Primärvården stöder också patienter när det gäller riskbruk av alkohol, tobak och beroendeframkallande läkemedel. De nya folksjukdomarna depression, ångest och utmattningssyndrom ökar i samhället liksom antalet sköra äldre med behov av hemsjukvård. Listan kan göras lång.

Liksom de 700 allmänläkare som skrivit under uppropet kräver Svensk förening för allmänmedicin och Distriktsläkarföreningen i Halland:

•En primärvårdsreform som ger alla invånare rätt till en personlig, fast allmänläkare med ett tak för antalet personer på listan. Då finns möjlighet att ta personligt ansvar och fler kommer att vilja stanna kvar i yrket. Fler nyblivna läkare kommer att välja att bli allmänläkare och färre patienter att behöva söka vård på annat håll.

•En nationell plan för rekrytering av allmänläkare och distriktssköterskor samt åtgärder för att förhindra ytterligare personalflykt, bland annat förbättring av arbetsmiljön.

•Att 10–20 procent av arbetstiden läggs på fortbildning. Läkare måste få tid att hålla sig uppdaterade. Okunniga läkare är farliga och kostsamma.

Vi är, liksom undertecknarna av uppropet, trötta på kortsiktiga miljardsatsningar som inte angriper grundproblemen. Om våra politiker bestämmer sig för att att genomföra en blocköverskridande primärvårdsreform kan svensk primärvård bli en internationell förebild och primärvården i Halland en förebild för Sverige.

Om ingenting görs riskerar både primärvården och sjukhusvården i Sverige att kollapsa.

ANNONS

Gösta Eliasson

Specialist i allmänmedicin

Ordförande för Svensk förening för allmänmedicin i Halland

Gunnar Claësson

Specialist i allmänmedicin

Ordförande för Svenska Distriktsläkarföreningen i Halland

ANNONS