Invigning. Träslövsläges ungdomsgård invigdes förra lördagen.
Invigning. Träslövsläges ungdomsgård invigdes förra lördagen.

Politiker i Varberg: Det händer mycket på ungdomssidan

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Debatt. Förra lördagen (13/5) invigdes Träslövsläges nya ungdomsgård, Gauen, med pompa och ståt i det varma vårvädret. Behovet av en ny gård på Läjet har funnits under en längre tid - eftersom den gamla levt på ett rivningskontrakt – och det märktes att den var efterlängtad. Barn, unga och vuxna trängdes om varandra för att få ta del av allt det nya. Och visst har det blivit en bra och tilltalade gård; 550 kvm yta fördelat på en stor cafédel i amerikansk retrostil, en replokal, ett mediarum, ett biljardrum och inte minst en stor sal med scen. Utomhus finns det stora ytor med gräs, asfalt och grus för olika sorters aktiviteter. Förutsättningarna för att både ungdomar och personal ska trivas på gården är helt enkelt goda.

ANNONS

Gården har kostat nästan 10 miljoner att bygga och innebär en stor satsning på en viktig målgrupp. För oss i Alliansen och Miljöpartiet är barn och unga prioriterade, vilket märks genom alla de satsningar som gjorts under senare år på allt ifrån nya skolor och fler cykelbanor till nya idrottsanläggningar och spännande lekplatser. Och inte minst på ungdomssidan har det skett stora satsningar och förändringar genom nya lokaler, nya verksamheter och nya förhållningssätt. Prioriterat har varit att utveckla en verksamhet som är jämställd, som finns i hela kommunen och som arbetar med ungas delaktighet.

Ungdomsverksamheten i kommunen vilar numera på tre stadiga ben; sex permanenta ungdomsgårdar, en mobil ungdomsverksamhet på landsbygden och ett ungdomens hus i centrum. För några år sedan fanns bara de permanenta gårdarna, vilka var nog så viktiga, men idag har vi byggt upp en verksamhet som når ut till betydligt fler ungdomar.

Flera förändringar till det bättre har skett på ungdomsgårdssidan genom nya lokaler och ny verksamhet. 2012 invigde vi den nya gården Mittpunkten på Håsten, vilket gav förutsättningar för en nystart inriktad bland annat mot att få fler tjejer till gården. Sista halvåret på den gamla gården var där endast åtta procent tjejer och 2016 var den siffran uppe i 41 procent. 2016 var dessutom det första året då samtliga ungdomsgårdar hade över 40 procent tjejer i sina verksamheter. En fantastisk utveckling!

ANNONS

Den mobila ungdomsverksamheten, MUVE, startades upp våren 2014 i syfte att röra sig i de delar av kommunen där det inte finns permanenta gårdar. Skolor, bygdegårdar, församlings-hem och naturen kan användas som mötesplatser för MUVE:s verksamheter. För att MUVE ska kunna nå ut till ännu fler ungdomar på landsbygden beslöt kommunfullmäktige att förstärka budgeten med ytterligare 750.000 kronor från och med i år. Väl investerade pengar!

Ungdomens hus, i form av Centralen på Rosenfredsskolan, startade upp hösten 2014 och riktar sig mot de lite äldre ungdomarna från gymnasiet och uppåt. Centralen är – precis som det låter – ett nav där ungdomar kan förverkliga sina idéer och driva sina egna projekt. Bland annat så finns det 250.000 kronor i projektstöd, som ungdomar kan söka ifrån för att genomföra konserter, diskon, konstutställningar, teater, LAN eller något helt annat som de brinner för.

Det händer mycket på ungdomssidan i Varberg, men mycket finns också kvar att utveckla. Arbetet för att nå en jämställd verksamhet, spridd över hela kommunen och som bygger på ungdomars eget engagemang fortsätter. För oss i Alliansen och Miljöpartiet är det prioriterat!

Christofer Bergenblock (C)

Sven Andersson (M)

Inger Brosved (L)

ANNONS

Paul Willner (KD)

Stefan Edlund (MP)

ANNONS