Unik bild. Det är viktigt att vi håller fast vid att alla människor har ett unikt och okränkbart värde.
Unik bild. Det är viktigt att vi håller fast vid att alla människor har ett unikt och okränkbart värde.

Olikheter berikar vårt samhälle

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

INSÄNDARE. Vi Kristdemokrater ville inte att Halland skulle införa den nya formen av fosterdiagnostik som oundgängligen leder till att barn med vissa avvikelser sorteras bort. Av etiska skäl reserverade vi oss mot detta beslut.

NIPT och KUB syftar till att hitta barn med bland annat kromosomavvikelser och alltså sortera bort dessa människor. Vi vill inte ha ett sådant samhälle, där människor med vissa avvikelser inte är välkomna. Detta är självklart en mycket svår etisk fråga och inte bara något man lättvindigt ska införa för att det ska bli likadant som andra har det. Det blir inte heller rätt om man säger att det är en sådan svår etisk fråga så att kvinnan själv ska avgöra, för det handlar ytterst om vilka metoder vi tillhandahåller utifrån vilket samhälle vi vill leva i. Här måste politiken våga stå upp för människovärdesprincipen och säga att allt som är möjligt inte är lämpligt.

ANNONS

Detta handlar om vilket samhälle vi ska ha. Vilka är välkomna och vilka är bättre att vi klarar oss utan. Vi vill ha ett samhälle där alla är lika välkomna. Ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter, där olikheter möts med respekt och värme. Där alla har en plats och får finnas bara för att de är just människor. Om vi tillåter bortsorterande diagnostik tror vi att Sverige kommer att hamna i samma situation som andra länder har gjort. Alltså att det till exempel inte kommer att födas några barn med Downs syndrom om några år.

Inget är självklart bara svart och vitt. Det finns för- och nackdelar med det mesta. Fast i beslut som handlar om principer för hur samhället ska se ut, är det viktigt att ta hänsyn till de konsekvenser som kan komma i framtiden.

Vi menar att det kan finnas risk för att detta beslut kan leda till att föräldrar som i framtiden väljer att föda barn med kromosomförändringar kommer att få höra att deras beslut medför onödiga kostnader för samhället. Den utvecklingen kan man tyvärr se i bland annat Danmark.

ANNONS

Vi menar att det finns en stor risk att vi med denna utsorterande metodik ger oss ut på ett sluttande plan. Just nu är det barn med tre olika kromosomförändringar som blivande föräldrar får höra att de har rätt att ta bort, men tekniken kan klara mycket mer än så. När det hela tiden talas om att det är jobbigt att ha barn med en viss form av avvikelse blir det snart stigmatiserande och risken finns då att människor som lever med dessa tillstånd blir betraktade som mindre värda människor. Det är viktigt att vi håller fast vid att alla människor har ett unikt och okränkbart värde, det gäller alla, även människor med kromosomförändringar.

Om vi på allvar menar något med att olika är bra och att olikheter berikar vårt samhälle, så räcker det inte med att ha olika sockar på sig en dag om året. Då måste vi också kunna fatta beslut som bidrar till ett samhälle med variation. Då måste vi också kunna fatta beslut som är obekväma och som säger nej till bortsortering av de berikande olikheterna.

Niklas Mattsson (KD)

ANNONS

gruppledare för Kristdemokraterna i Region Halland

ANNONS