Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

aurora
Militärövning. Övningen Aurora 17 pågår för fullt. Bilden är taget på Gotlande den 20 september.

Nej till kärnvapen och Nato

Svar

Maria Haldestens ledare (15/9).

Debatt. Haldesten kritiserar Kommunistiska Partiet för att vi demonstrerar mot krigsövningen Aurora-17. Man undrar vilken värld Haldesten lever i egentligen. USA-imperialismen startar ständigt nya krig: Afghanistan, Irak, Libyen, Jemen och Syrien. Länder slås sönder och samman och miljoner människor dör. De stora flyktingströmmarna som letar sig upp även till vårt land, är ett resultat av USA:s krigföring. 1400 amerikanska soldater övar nu i Sverige. Haldesten är inte det minsta intresserad av om de har med sig kärnvapen eller inte. Istället raljerar hon över oss som påpekar detta.

Nato, under USA:s ledning, är ingen fredsorganisation. Det är en organisation för krig och erövring. Det handlar inte om att förvara Sverige. Det handlar om att få med Sverige i nya erövringskrig. Och att sälja vapen, där även Wallenbergarna vill vara med. För den amerikanska militären är en avgörande kund hos Wallenbergägda SAAB, som i takt med tilltagande oro för krig ökat sin vinst från 120 miljoner första kvartalet 2015, till 300 miljoner året därefter och 500 miljoner i år.

USA:s ekonomi är ansträngd. Värdlandsavtalet, som Sverige skrivit på, är ett första steg mot ett Nato-medlemsskap. Natoländerna lägger, eller är på väg mot att lägga, 2 procent av sin BNP på det militära (DN 17/5-17). Vi och övriga Europa måste rusta upp, vilket är precis det USA vill. Då frigörs egna resurser för USA, som istället kan satsa mer resurser i siktet mot en framtida militär insats mot Kina. Så smids planer för världsherravälde.

Inte med en enda stavelse kritiserar Haldesten USA-imperialismens härjningar runt om vår jord. Det är häpnadsväckande. Så frågan vem som går vems ärende, som Haldesten raljerar över, vänds snarare mot henne själv.

Vi stödjer inte Ryssland. Det är ett land med en nyliberal politik. Men när USA har 700 baser runt om i världen (SIPRI), har Ryssland en. Rysslands försvarsbudget är bara en tiondel av USA:s (SIPRI), och bara något högre än Storbritanniens och Frankrikes var för sig.

FN har ett upprop mot kärnvapen. Sverige tänkte skriva på. Men så gav USA oss bannor för detta, och nu verkar den svenska underskriften gå om intet. I vår nya sköna värld skall vi tydligen vara för kärnvapen. Detta är oerhört, och det visar på att vårt nationella oberoende och alliansfrihet allt mer glider oss ur händerna.

Ingemar Ericsson

Kommunistiska Partiet

Varberg

Svar

från ledarredaktionen.

Vilket syfte de kommunister har som vänder sig mot att det svenska försvaret övar kan man alltid spekulera i. Men givet är att de lögner som KP sprider spelar Putin i händerna. Svensk ”alliansfrihet” har förvisso alltid varit ett spel för gallerierna. Men det betyder inte att värdlandsavtalet, lika lite som den pågående övningen, är steg mot Natomedlemskap. Vidare är Nato en försvarsallians mellan flera länder där USA förvisso är en viktig medlem, men inte dess ledare.

Att påstå att USA vill få med Sverige på erövringskrig, är absurda påståenden som faller på sin egen orimlighet. Det vi vet är att Ryssland anfallit och annekterat områden i grannländerna. Det är därför vi behöver öva för att skärpa vår försvarsförmåga.

Maria Haldesten

politisk redaktör

MEST LÄST