Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vård. En modell som fungerar i Kungsbacka, som inte har sjukhus, har ingen förankring i dagens verklighet med flykt från Regionens vårdcentraler.

Närakuter är ingen lösning

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Halmstad och Varberg behöver närakuter” (5/2).

Vård. Tre Sjukvårdspolitiker (L) drar förhastade slutsatser om fördelar med närakuter knutna till Hallands sjukhus Halmstad och Varberg.

En modell som fungerar i Kungsbacka, som inte har sjukhus, har ingen förankring i dagens verklighet med flykt från Regionens vårdcentraler.

För ett antal år sedan hade Sjukhuset i Varberg en primärvårdsjour som tog över när Vårdcentralen Västra Vall stängde för dagen. Blev väl ingen särskilt långvarig lösning.

Lyftet kom när privata aktörer startade vårdcentraler dit patienter kunde lista sig, träffa samma läkare och sköterska vilket är viktigt för kontinuitet och trygghet för patienten. Under ett antal år hade Varberg även det privata Hjärthuset, som specialiserade sig på denna viktiga patientgrupp. Tyvärr fick Hjärthuset stänga för ett par år sedan då sjukvårdspolitiker ej förnyade tillståndet, utan ville att dessa patienter skulle skötas på en redan hårt pressad hjärtavdelning på sjukhuset.

Man hoppas nu att dessa sjukvårdspolitiker lägger sitt förlegade förslag om närakuter i Halmstad och Varberg i papperskorgen. Hur hade ni tänkt att personal och lokaler skulle trollas fram när redan personalbristen vad gäller särskilt läkare och sjuksköterskor är så ansträngd att man tvingas använda bemanningsföretag till orimligt höga kostnader? Nej, ge regionens personal en anständig lön och arbetsmiljö så att det åter blir attraktivt att arbeta här.

Se de privata vårdcentralerna som en resurs och avlastning, samarbeta gärna och framförallt se till att alla har samma journalsystem.

Ta också hjälp av den kompetens vi har i form av nyanlända läkare och sjuksköterskor m fl och lägg gärna krut på att de får lära sig svenska snarast möjligt!

Medicinsk sekreterare