Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

digital
Läkarbesök. Mötet mellan läkare och patient kan ej ersättas av en internetkonsultation.

Lyssna inte på digitala trollkarlar

Svar

Digital vård till en mindre samhällskostnad 

Debatt. När digitala trollkarlar lovar att lösa primärvårdens tillgänglighetsproblem genom läkarkontakter på nätet, är det inte lätt att, som politiker, att stå emot. "Min Doktors" företrädare hävdar i HN 3/11 att "internetdoktorerna" innebär "en enorm avlastningspotential för redan överbelastade vårdcentraler". De far med osanning. Pilotprojektet som hänvisas till visar inte på någon avlastningspotential alls! Internetläkarna utnyttjar den bristande tillgängligheten i primärvården för att försöka bygga upp en parallell vårdsektor. Genom intensiv, smart reklam på internetmedia, annonspelare och helsidesannonser i Sveriges största tidningar lockar man med "läkarbesök på nätet", som ersättning för fysiska läkarbesök.

Vem betalar denna massmediala satsning? Jo vi skattebetalare, genom att landsting och regioner blåögt lurats att tro att sjukvårdens tillgänglighetsproblem kan lösas med smarta tekniska lösningar, och därför betalar skyhöga priser för läkarkontakter på nätet med skattebetalarnas pengar! Dessa pengar konkurrerar självklart med den fysiska vårdens pengar.

Internetläkarna får mycket bra betalt för att ta hand om vårdcentralens enklaste medicinska problem (t ex urinvägsinfektioner, enklare hudproblem etc). Själv hade jag nyligen en patient med en böld, som behandlats med antibiotika via Min Doktor, vilket förstås inte fungerade. Hen kom sedermera till mig och behandlades kirurgiskt, vilket skulle gjorts från början! Onödigt riskfyllt lidande! Vi i primärvården får ta hand om många patienter som internetmedicinen inte klarat av.

Mötet mellan läkare och patient kan ej ersättas av en internetkonsultation. Patienten är en individ med farhågor, förväntningar och förhoppningar kring sina sjukdomsbesvär. Endast genom ett jämställt fysiskt möte patient-läkare, blir en individuell bedömning möjlig, som tar hänsyn till patienten som individ.

En internetkontakt med en "vemsomhelstdoktor" saknar möjlighet till personlig individcentrerad konsultation. Inte ens en vaxpropp kan spolas på internet.

Trump kom till makten i USA genom likartad teknik som internetmedicinföretagen nu lanserar sig i Sverige. Med massiv propaganda i media utnyttjar man svagheten i dagens primärvård, nämligen den dåliga tillgängligheten.

Bästa Region Halland, låt inte locktonerna från intenetmedicinens Scylla och Carybdis, lura er att satsa på denna gökunge med våra skattepengar. Satsa pengarna i stället på att vi får en rejäl primärvård. Lyssna på Göran Stiernstedt, som utrett framtidens sjukvårdsbehov nationellt, och se till att hallänningarna får fler läkare till primärvården, 1 läkare per 1 500 listade, då kan vi få en internetmedicin på vårdens villkor i stället för på löpande räkning till föga nytta för befolkningen.

Per Mattsson

distriktsläkare

 

MEST LÄST