Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

flyktingar
Väntan. Under 2015 kom ett stort antal flyktingar till Sverige, insändarskribenten väntar fortfarande på beslut om uppehållstillstånd.

Lång väntan på beslut om uppehållstillstånd

Flyktingar. När en person bestämmer sig för att fly från krig, och vill till ett bättre liv för henne med sin familj, vad gör hon? Vi tog båten från Izmir i Turkiet, jag och min man samt våra tre barn.

Vi var nästan 300 personer på den båten, När vi var halvvägs ute till havs ramlade många ur båten och drunknade, jag simmade med min minsta son, men de andra ja, vi kom ifrån varandra. Efter ett tag kom en större båt och plockade upp mig och min yngste son. Vi skakade eftersom vi var rädda och frusna. Båten släppte av oss på en ö som heter Metellini.

Där såg jag många människor fråga om sina familjer, jag gjorde också det. Till slut kom min stora son springande, jag frågade var är din far och syster ? – Jag vet inte, sa han. Vi väntade i Metellini i 10 dagar för att sedan med polis, som kallade på oss, få se min man och dotter döda på sjukhuset, jag kan inte beskriva vad jag kände när jag fick se dem. Jag ville gråta högljutt och att alla i världen skulle höra mig. Efter denna katastrofen fortsatte vår färd till Sverige. Jag tänkte att vi skulle ha det bra alla, men det blev det aldrig.

Vi kom till Sverige 18 Nov 2015. Tills nu, väntar jag och mina två barn på beslut om uppehållstillstånd. Mina barn kommer från Syrien, jag vill fråga alla människor i Sverige, nej – alla i hela världen: Varför ska vi vänta? Vilket är mitt brott? Varför måste vi vänta och vänta? Är man kriminell för att man söker asyl i Sverige? Jag vill ha svar från Migrationsverket, snälla förstå mig. Låt mig och min familj få stanna.

Hadia Miri

MEST LÄST