Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Läs på om kretsloppet i naturen

Svar

Djurens icke-rätt i samhället (27/10).

Insändare. Livet är inte så enkelt som du vill ge sken utav när du beskriver ditt val och dina åsikter varför man skall äta vegansk kost. Alla har vi rätt till en åsikt, men om du skall framföra den till andra så bör du framföra rätt fakta.

Jag skulle vilja rekommenderar dig och alla andra som har din åsikt och särskilt dig som läser detta just nu att läsa en artikel, publicerad den 6 oktober 2015 14.11 från SVT nyheter, om veganen som blev jägare: Han bytte vegansk livsfilosofi mot jägarliv.

Här kan man läsa om veganismens baksida och feltolkningar som Tovar Cerull blev varse om och hur han totalt ändrade sin livsstil och tolkningar om kretsloppet, samspelet mellan människa, djur och natur.

All respekt för din och andras åsikter om den industriella djuruppfödningen både i Sverige och utomlands som jag i mycket delar med dig. Men det betyder inte att all uppfödning av djur för slakt behöver vara på detta sätt och inte heller utsläppen som du inriktar dig på. Det finns många små uppfödare som håller sina djur på ett helt annat sätt än det industriella. Självhushållningen ökar och fler små lokala producenter som är riktiga djurvänner ploppar upp som svampar ur jorden varje år. Gå gärna in på landtrasforum och läs om bl a föreningen Landtsvinet, om deras bevarande arbete för en levande genbank av linderödssvin, allmogegeten, om bevarandet av de kvarvarande svenska lantraserna av getter, föreningen för äldre svensk boskap om deras arbete med de kvarvarande fjällnära boskapen, svenska lanthönsklubben om svenska lanthöns, ankor och gäss, mfl.

Och sist men inte minst så har vi våra allas fantastiska jägare att tacka för den etiska viltvård de bedriver som både sparar många djur och människors lidande varje dag i trafiken och inte minst i kollektivtrafiken, som du säkert färdas med då och då.

Så mitt tips till dig – en riktig djurvän: läs på och lär dig mer om kretsloppet i naturen. Jag lovar dig att du kommer finna många nya tankar som ändrar din åsikt, om du vågar ta dem till dig?

Robert Isaksson

centerpartist, småskalig djuruppfödare och djurvän

 

MEST LÄST