Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

gitarr
Spelning. Den vanligaste dealen du som musiker i mindre till medelmåttigt stora band idag får om du vill boka ett gig på en rockklubb är mat, en bärs och bensinpengar.

Kulturens dödsdom

Apropå

reportaget Kulturens Makthavare (26/10).

Insändare. Läste artikeln om Backstage i Varberg och känner att det är dags att ventilera hur kulturlivet egentligen ser ut.

Backstage är inte ensamma om detta, utan så här ser det ut i princip överallt i vårt avlånga land.

Det jag reagerar på är att man i artikeln säger att ”det går riktigt bra” för Backstage. Det tolkar jag som att företaget går med vinst och att det finns en efterfrågan på den typ utav verksamhet. Det är ju fantastiskt! Men nu ska vi kika på andra sidan myntet, alltså de musiker och band som skapar förutsättningar för en rockklubb med livescen.

När det är dags för rockklubbar att göra rätt för sig och betala skäliga löner så hamnar man helt fel. Den vanligaste dealen du som musiker i mindre till medelmåttigt stora band i dag får om du vill boka ett gig på en rockklubb är mat, en bärs och bensinpengar.

Har man någon uppfattning alls kring vad det kostar, både i pengar och i tid, att spela i band och att skapa ett vettigt inövat framträdande? En vettig gitarr kostar i dag ca 10 000 kronor, ett trumset det dubbla. Sedan ska man investera hundratals timmar för att skriva och repa in låtar. Är inte det värt mer än en Hawaii, en ljummen folköl och en hundring till bensin?

Vad skulle den anställda personalen säga om deras lön stod i paritet med en musikers lön för en kväll på en klubbscen?

Nä, skärpning klubbägarare! Betala vettiga löner till de band ni bokar. Då skapar vi förutsättningar för att banden utvecklas och när ett band utvecklas, ja då skapas fler arbetstillfällen både på klubbar, i musikaffärer och i den lokala skivbutiken.

Fattig musiker

 

Svar

från Backstage.

Ett val vi har gjort är att inte ha något inträde. Långt ifrån alla ställen har det på detta vis. Om vi skulle ha exempelvis 40 pers i lokalen när ett okänt band ifrån Skåne spelar. Hur många av de 40 hade betalt inträde för att se dem? Vi erbjuder en scen att få visa upp sig på utanför replokalen och att vi har uppbokat redan nu varje fredag och lördag fram till september 2018 säger ju en hel del om att band vill komma till oss och spela. Som bonus har vi också något som säkert få ställen kan erbjuda: en chans att få lira ihop med större band på våra Rock The House-kvällar. På dessa kvällar har vi inträde och då kan vi erbjuda annat gage.

Tyvärr är det få musiker i Sverige som kan livnära sig på endast att spela ett instrument och det ska man inte skylla den lokala rockbaren för som kämpar häcken av sej för att ge stan ett ställe där de kan se band ifrån hela världen (än så länge Sverige, Norge, Australien, USA, Tyskland, Ungern och kommande är England och Danmark m fl).

Så jag ställer lite frågor till fattig musiker: Hur mycket hade du betalat i inträde för att se ett för dej okänt band ifrån Skåne? Och hur mycket borde inträdet vara för att se ditt band på scen? Och vad borde gaget för ditt band vara på? Vad är priset för din t-shirt? För din cd? Vad är garantin att mer än tre personer kommer på ett gig med ditt band (i din hemstad eller i vilken svensk rockbar som helst)?

Hade garantin funnits med fullt hus, hade garantin funnits med en superkassa, då är det en sak, men tyvärr så finns det ingen garanti på något av detta. Men drömma det kan vi och hoppas att vi en dag kan vara där.

Lycka till!

PS. de flesta band ligger på en ca speltid på 30-45 minuter... Vet inte vad fattig musiker tror att barpersonal har i timlön. Skulle tippa på att ett band på 5 medlemmar äter och dricker för minst 2 500:- på en kväll. Plus resekostnad tur och retur.Och banden har även backline och ljudtekniker på plats och bra sådana. Få ställen som har det med.

Backstage Rockbar Varberg

Andy

MEST LÄST