Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

naken
Kejsaren är naken. Det är Läjeskliniken som ser att Kejsaren är naken. Det är så enkelt att det inte går att ta emot hur många listade som helst, när det inte kan erbjudas lärkartid.

Kejsarens nya kläder i primärvården!

Apropå

artikeln Stopp för fler nya patienter (6/3).

Insändare. Vårdcentralen Läjet ställer inte upp längre på Regionens krav att alla som önskar ska få läkarlista sig på kliniken. Kliniken hävdar att de inte klarar att ta hand om alla som önskar lista sig.

Region Halland behandlar Läjesklinikens chef Per Rephennig, som en don Quijote, som om han var en lätt förvirrad riddare, som slåss mot väderkvarnar, eftersom Regionens listningsregler är huggna i sten.

Valfrihet till varje pris är mantrat.

Dock finns ett problem, nämligen avsaknad av distriktsläkare. Det är läkarkris i Hallands primärvård. Valentina Trpezanovska, chef för Regionens vårdcentraler hävdar i HN att "alla behöver ej träffa läkare", "..vi har tillräckligt många läkare på Håsten och Tvååker, för att patienterna ska få fäste för sina frågor." Menar hon att det inte är läkarbristen som leder till att patienterna röstar med fötterna och listar sig på Läjeskliniken?

Den grundläggande orsaken till att de sjuka söker akuten i stället för vårdcentralen, och/eller listar sig på en annan vårdcentral är den stora distriktsläkarbristen! Det finns inte tillräckligt med läkartider för de sjuka!

Inte bara patienterna röstar med fötterna, även distriktsläkarna.

Regionens egna vårdcentraler klarar i dag ej att rekrytera nya läkare, arbetsförhållandena är för dåliga. Att som distriktsläkare ansvara för mer än 2000 listade personers hälsa orkar ingen läkare i längden.

Då slutar doktorn.

Regionen är naken i listningsfrågan, för att travestera H C Andersens Kejsarens nya kläder.

Det är Läjeskliniken som ser att Kejsaren är naken. Det är så enkelt att det inte går att ta emot hur många listade som helst, när det inte kan erbjudas lärkartid. Anders W Jonsson, centerns tyngste sjukvårdspolitiker, vill att vi ska titta på Norge för att skapa bättre primärvård. Bra idé. I Norge är listningen i varje län centraliserad till ett direktorat, som styr listningen. Varje vårdcentral anmäler hur många man klarar att lista in.Direktoratet fördelar de listade, om någon vill byta vårdcentral, ordnar direktoratet det.

Inget hindrar Region Halland göra som Norge. Dags för Regionen att klä sig i nya primärvårdskläder, för att inte förfrysa i sin nakenhet!

Per Mattsson

distriktsläkare

 

Se mer från - Primärvården
MEST LÄST