Jag efterlyser mer andlighet

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Kyrkoval. När tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg tillträdde tog han bl a kontakt med kyrkan. Han ville skaffa sig en uppfattning om vad kyrkan stod för. Han noterade därvid att kyrkans ”program” var nästan detsamma som de politiska partiernas, med ett undantag: lite mer av allt. Lite mer fred, lite mer humanism, lite mer flyktinghjälp, lite mer av solidaritet med U-världen osv. Men han fann inget mer. Jag vet att min dåvarande partiledare var klart besviken. Han trodde kyrkan stod för något ”eget”. Han saknade den andliga dimensionen, trots att han själv inte betraktade sig som kristen. Men han hade – och det tycker jag var fint – ett intresse, en nyfikenhet och en förväntan på kyrkan.

ANNONS

Har jag förstått Bibelns budskap rätt skall kristna vara ljus och salt i tillvaron. En antistruktur till ”strukturen”. Svenska kyrkans ledning ger mig intryck att vara en del av strukturen. Den och en stor del av kyrkomötet verkar ha tappat kompassriktningen.

Självklart har jag inte ifrågasatt humanitär hjälp. Tvärtom. All humanitär hjälp är oerhört viktig. Det är inte mindre solidaritet med de fattiga i världen jag är ute efter från kyrkans sida. Det är mer andlighet. Men det finns ljus i mörkret. Jag har fått möjlighet att samtala med Göran Larsson (teol dr) vid besök i Jerusalem. Han var tidigare föreståndare för Svenska Teologiska Institutet där. Han har funnit de tusenåriga djupandliga rötter som ger den nytestamentliga tolkningen både liv och kraft. Med den bakgrunden utesluts risken att hamna i rotlös Kristusfilosofi. På Åh stiftsgård har jag mött samma anda av kraft, förnyelse och glädje i syntesen mellan Gamla och Nya testamentet, mellan rötterna och trädkronan.

Under mitt mångåriga arbete som gymnasielärare i Falkenberg, bär jag med mig mycket ljusa minnen av jättefina ungdomar. Men ibland upplevde jag att de så kallade 68-vågen av uppror och förkastande av etablerad etik visade sin slagskugga över en del unga, som upplevde det negativa med familjebandens upplösning,rotlöshet och en känsla av olycklighet.

ANNONS

Jag är en kyrklig gräsrot, sedan drygt 50 år. utan någon som helst formell position inom Svenska kyrkan. jag gör inga anspråk på att komma med några enkla lösningar. Men mina tankar är bearbetade under mycket lång tid.

Magnus Ehrnström

ANNONS