Ungdomar. Nedskärning av bidrag slår bland annat mot unga musiker.
Ungdomar. Nedskärning av bidrag slår bland annat mot unga musiker.

Inte så genomtänkt beslut om nedskärningar

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Insändare. Den 22 mars kunde vi i Radio Halland höra hur Evelina Mattsson på Studiefrämjandet berättar hur kommunens nedskärning av bidragen till studieförbunden slår mot unga musiker i Falkenberg. Samtidigt som kommunen i sin fina tidning Framtid Falkenberg berättar om bekymren med verksamheter för ungdomar mellan 16 och 20 år så minskar kommunen det ekonomiska stödet med 30 procent till dem som står för just sådana aktiviteter. Senast vi räknade var det 180 olika föreningar eller grupper som fick stöd och hjälp av studieförbunden i Falkenberg. Och då är inte idrottsföreningarna medräknade.

Staten ger bidrag till studieförbunden för att de, genom sin verksamhet och sitt stöd till föreningslivet, ska stärka demokratin, öka människors möjligheter att påverka sin livssituation, höja bildnings- och utbildningsnivån och öka delaktigheten i kulturlivet.

ANNONS

Studieförbunden har med sig cirka 5 miljoner kronor i statliga bidrag varje år till sin verksamhet i Falkenberg. När kommunen så kraftigt skär ned sitt bidrag kommer också Falkenbergs andel av de statliga bidragen att minska.

Så förutom den direkta effekten som Evelina från Studiefrämjandet berättat om – att det blir mindre av just det som kommunen efterlyser för ungdomarna i Falkenberg – så innebär nedskärningsbeslutet att Falkenberg kommer att bli lite svagare på det som brukar benämnas social hållbarhet. Kanske ett inte så genomtänkt beslut om nedskärningar?

Björn Lind

Hallands bildningsförbund

ANNONS