Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

humla
Pollinerare. 80 procent av våra växter pollineras av insekter.

Insektsdöden hotar livsmedelsproduktionen

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Natur. I Tyskland har i vissa områden antalet insekter minskat med 75 procent de senaste 30 åren. Även i Sverige upplever många att antalet insekter har minskat. Detta märks bl a vid bilåkning under sommarhalvåret. Tidigare blev bilarnas front och vindruta ofta befläckade med döda insekter vid längre bilfärder. De senaste åren märks knappast detta.

Att antalet insekter minskar är allvarligt. 80 procent av våra växter pollineras av insekter. Uteblir pollinationen blir resultatet t ex färre frön, bär och frukt. Även köttproduktionen får problem då det öppna landskapet med betande djur blir artfattigare. Vallen, ängarna och hagarna får färre blommor. Raps, åkerböna och baljväxter som är svenska kraftfoderväxter minskar. Då återstår kanske endast palmolja och soja som vi vet importeras från länder där regnskogar skövlas för denna produktion.

Insekternas betydelse för den biologiska mångfalden och för vår livsmedelsproduktion kan inte nog betonas. Vi måste hjälpas åt för att minska insektsbortfallet. I trädgården kan vi plantera fler buskar och blommor. I stället för att klippa hela gräsmattan kan vi lämna något hörn för fri utveckling av ängsblommor som får fröa av sig innan klippning. I skogen kan vi lämna fler döda träd och öppna ytor för solexponering. Städernas grönområden får inte bebyggas utan fler grönområden bör skapas.

Kommande generationer måste få uppleva fladdrande fjärilar, humlesurr och övriga insekters mångfald.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

MEST LÄST