Tuffare på jobbet. Majoriteten av arbetarna här i landet vet av egen erfarenhet att det blir allt tuffare på jobbet med ökade risker för olyckor och sjukdomar.
Tuffare på jobbet. Majoriteten av arbetarna här i landet vet av egen erfarenhet att det blir allt tuffare på jobbet med ökade risker för olyckor och sjukdomar.

Ingen ska behöva dö på jobbet!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

på ”Det är en risk att leva” (6/5).

Jobb. I HN 6/5 för Dag Gustavsson i ledaren ett märkligt och föraktligt resonemang om risker i arbetslivet. Tesen är att livet är riskfyllt?! Vad nu det har med saken att göra? Han hoppas rapporter från arbetsmiljöverket inte kostar skattebetalarna för mycket. Samt att medborgare inte ska omlindas med mjuka kuddar! Det är ju väldigt lätt att skriva när man själv sitter skyddad på ett kontor och på sin höjd riskerar klämma fingret på tangentbordet. Så ser arbetet inte ut för de flesta av oss. Olyckor på arbetet ökar. Stress, låg bemanning, osäkra anställningar och tajta sluttider är huvudorsaken. Ständiga upphandlingar och omorganisationer gör att grundläggande skyddsarbete måste startas om på nytt.

ANNONS

På områden där billig utländsk arbetskraft används frekvent (byggen och transporter) är det än värre. Skyddsorganisation finns inte, regler följs inte och anställda som ifrågasätter faror kan gå hem. Majoriteten av arbetarna här i landet vet av egen erfarenhet att det blir allt tuffare på jobbet med ökade risker för olyckor och sjukdomar. Samtidigt blir de som har uppgiften att sköta ett fungerande skyddsarbete trakasserade och ifrågasatta. Skyddsombud hoppar av och få vågar ta platsen. Läs LO-rapporten Trakasserier av skyddsombud. Trots att de verkligen behövs! Dag Gustavsson borde lyfta sig från stolen, kanske delta några veckor på byggen, fabriker, demensboende eller brandkår och se att de som arbetar där varje dag utsätts för risker. För att det inte ska leda till sjukdom, skador, utbrändhet eller i värsta fall döden krävs ett väl fungerande skyddsarbete. Hånfulla kommentarer från besserwissrar utan egen kunskap klarar vi oss utan! Det som hände på exempelvis Nordkalk i Luleå ska ingen behöva riskera.

Tomas Dahl

fackligt aktiv och medlem i Kommunistiska partiet.

Svar

från ledarredaktionen.

Jag menar inte att det inte alls ska finnas skydd och säkerhet i våra yrkesliv. Jag är dessutom fullt medveten om att det finns arbetsgivare som inte tar ett tillräckligt stort ansvar, tyvärr tvärtom. Men jag hävdar fortfarande – av egen erfarenhet – att vi inte kan skydda oss från allt och att vi själva också har ett ansvar som inte alltid kan läggas på arbetsgivaren.

ANNONS

Jag, som enligt Tomas Dahl, är en ”besserwisser utan egen kunskap” bygger min åsikt utifrån att bland annat ha arbetat på potatislager, i jordbruk, i skogsbruk. Till detta lägger jag det jag hör om erfarenheter från släkt, vänner och andra människor med vitt skilda yrken.

Dag Gustavsson

ledarredaktionen

ANNONS