Äpple. Frukt är ingen bra frukost.
Äpple. Frukt är ingen bra frukost. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Ingen bra frukost från partierna

Ohälsan ökar dramatiskt både bland vuxna och barn.

ANNONS
LocationFalkenberg|

Då jag nyligen har börjat pendla till arbete på annan ort så har jag under den sista tiden stött på två stycken partier som har bedrivit valkampanj bland resenärerna på Falkenbergs tågstation.

Socialdemokraterna och Moderaterna har delat ut frukostpåsar i respektive partis färger och logotyp och innehållet i dessa påsar visar på hur fel ute vi är. Där fanns en Festis/Mer och en frukt. Detta är på inget sätt lämpligt som frukost och människoföda, tvärtom så höjer det ens blocksocker och med efterföljande dipp, så när klockan har slagit 10 så längtar personen redan efter lunchen.

Detta är ett generellt problem i hela samhället som påverkar oss negativt, både i form av sämre prestation på arbetsplatser, ökad ohälsa med tillhörande sjukfrånvaro och framför allt att våra barn mår psykiskt dåligt. Ohälsan ökar dramatiskt både bland vuxna och barn och ingen kan komma med en vettig förklaring.

ANNONS

Under människans evolution så har vi aldrig haft tillgång till frukt året runt, än mindre den processade varianten juice. Frukten kom väl till hands under hösten då man kunde lägga på sig lite extra hull för att på så sätt klara sig under de sämre månaderna som följde.

I dag styr Livsmedelsverket våra rekommendationer kring vårt näringsintag och detta följs slaviskt av våra storköksanläggningar som förser både våra skolor och ålderdomshem. Dessa rekommendationer är sprungna ur rädslan för hjärtkärlsjukdomar och i tron att kolesterolet (animaliskt fett) är boven bakom. Man pekar felaktigt även ut saltet som en stor bov. Detta har lett till att vårt intag av näringsfattiga kolhydrater har ökat dramatiskt.

Nya studier (som inte är finansierade av livsmedelsjättar eller läkemedelsföretag) visar på att rädslan för animaliskt fett har varit felaktiga och att det inte är kopplat till ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Det är dags att revidera de kostråd som idag ges ut från Livsmedelsverket så att vi som art kan återfå den hälsa som vi förtjänar. Kolesterolet är livsviktigt och ju mindre vi intar via kosten ju mer producerar vi själva, vilket visar hur viktigt det är för våra kroppar. WHO’s siffror visar dessutom på att ju lägre kolesterol du har i kroppen desto större är risken för förtidig död.

ANNONS

Livsmedelsverket kommer aldrig att erkänna att de har haft fel under ett halvt sekel, och därför är det upp till våra politiker att läsa på och få till en förändring. Jag är villig att bistå med lämpligt vetenskapligt material så att de själva kan bilda sig en uppfattning. I dessa valtider borde denna fråga hamna långt upp på agendan, så varmt välkomna.

David Bodiroza

hobbynutritionist

ANNONS